pátek 19. dubna 2024 Rostislav

ROZHOVOR: Studenti nejsou lhostejní a chtějí pomáhat, říkají pedagožky z Církevního gymnázia Německého řádu

Na Církevním gymnáziu Německého řádu probíhá v termínu od 14. do 18. listopadu Týden dobré vůle, do kterého se zapojují studenti i pedagogové z celé školy. Nejen o charitativních akcích, návštěvách studentů v domovech důchodců a programu Babičkové jsem měla možnost si popovídat s hlavními organizátorkami Hanou Šmirkovou a Lucií Pokornou.

Hana Šmirková působí na Církevním gymnáziu už přes dvacet let a myslí si, že škola by neměla žít jenom učením. „Výuku beru pochopitelně  jako základ, který se studenty stále rozvíjíme. Např. školní kreativní kroužek oživuje výuku studentskými aktivitami. Naši studenti se také zapojují do charitativních akcí, které mají za cíl podpořit neziskové organizace,“ říká učitelka českého jazyka a dějepisu. Drobná blondýnka se snaží z dětí vychovat nejen učence, ale také dobré lidi.   

 

Lucie Pokorná je příjemná a energická učitelka opět českého jazyka a estetické výchovy. S Hanou Šmirkovou a letos i kolegyní Klárou Černíkovou připravuje Týden dobré vůle, který CGNR pořádá už šestým rokem. Během něj se studenti zapojují do různých aktivit, například do úklidu lesa, návštěv domovů důchodců, výroby charitativních adventních věnců a třeba i mytí oken v neziskových organizacích. „Ale ještě předtím jsme podnikali „drobnější“ aktivity, kdy studenti chodili například pomáhat do Blanické školičky, pak jsme se rozhodli uspořádat tuto celoškolní akci,“ vysvětluje počátek vzniku Týdne dobré vůle.   

Před nedávnem pořádala Univerzita Palackého v Olomouci první ročník Dne dobrovolnictví UP, kde se studenti jednorázově zapojili do charitativních projektů. Něco podobného dělá vaše škola už léta, jak jste na to zareagovaly?
Překvapilo nás, že „Studenti Univerzity Palackého si jako první v České republice jednorázově vyzkoušejí roli dobrovolníka“. Na naší škole totiž tato akce probíhá už léta. Stejně jako i loňská univerzitní dobročinná dražba vyučujících. Moc nás to však těší a jsme rády, že se tyto akce dějí. Myslíme si totiž, že jsou hluboce smysluplné a mohly by se odehrávat na všech školách.  

Jak probíhá váš Týden dobré vůle?
Pořádáme ho k příležitosti svátku patronky naší školy – Alžběty Durynské. Začínáme Dnem elegance a společenského chování, pokračujeme školní mší, po které před kostelem zveme studenty i učitele na kelímek horkého Durynského punče. Vyvrcholením týdne je Den dobrých skutků, který se snažíme naplnit nejrůznějšími aktivitami. Spolupracujeme s přibližně pětadvaceti organizacemi, ve kterých si studenti mohou vyzkoušet různé druhy dobrovolnictví, ať už v domově důchodců, v hospici, nebo ve školce. Studenti se také zapojují do hrabání listí, sbírají odpadky a pomáhají s administrativou. Snažíme se nabízet co nejširší škálu činností, aby si každý našel to, co ho baví. Závěr týdne patří Ceně Alžběty Durynské, kterou udělují studenti svým spolužákům. Neoceňují jejich studijní výsledky, ale jejich ochotu, přátelskou podporu a obětavost. Pro vítěze je připraven slavnostní raut s panem ředitelem.

Týden dobré vůle pořádáte jednou do roka, ale zapojují se studenti do něčeho dlouhodoběji?
Právě na základě zkušenosti se Dnem dobrých skutků se nám ozvali studenti s dotazem, proč třeba do domovů důchodců chodíme jenom jednou za rok, že by rádi chodili častěji. A tak jsme přišly s nabídkou dlouhodobější pomoci seniorům, kterou jsme pojmenovali Babičkové. 

Babičkové
Náš pan ředitel tak akci nazval žertem, ale nám se to líbilo. Šestnáct studentů, dobrovolníků, pravidelně dochází do Domova důchodců Pohoda ve Chválkovicích. Spolupracujeme s organizací Maltézská pomoc, která studenty zaškolila. 

Jak se studenti zapojují do životů seniorů?
Záleží, na jaké zdravotní úrovni klienti domova jsou. Například jedna studentka dostala na starost paní, která byla úplně apatická – nemluvila, nereagovala na okolí. Studentka za ní docházela do domova a jenom jí četla. Zpočátku to vypadalo, že paní nic nevnímá, ale po dvou měsících pokynula hlavou a nyní dokonce i občas něco řekne. Další vyrážejí třeba na procházky, vyjíždějí s vozíčkem, vyprávějí si, to dělá důchodcům největší radost. S dědečky se hrají šachy, ale většina seniorů už je méně mobilní. Jsme moc rády, že se to povedlo. 

Kdy jste program Babičkové spustily?
Minulý rok na jaře. Studenti museli projít určitým školením, aby mohli do domova docházet. Je to velmi náročné na čas, zpočátku jsme studenty do domova doprovázely i my, ale nyní už chodí, přibližně jednou za týden, sami. Pomáhat jenom jednou za rok je spíše jen takové gesto, ale dlouhodobější spolupráce je výrazně lepší. Dostáváme i pozitivní zpětnou vazbu, a to nás těší.

Ještě jste zmiňovaly dobročinnou dražbu učitelů, jak probíhá?
Přesně jak to zní. Studenti draží učitele a výtěžek pak putuje na charitu. Vyžaduje to mnohdy osobní odvahu. V posledních letech se role moderátorů ujali maturanti, kteří specifikují jednotlivé „kusy“ vyučujících. S kladívkem a vyvolávacími cenami si tam studenti vybírají, přeřvávají a draží. Vítězové obdrží dražební list a učitel do toho na oplátku vkládá, že je pozve do cukrárny, kavárny nebo třeba do laser arény. Ve stejném týdnu probíhá dobročinný bazar, v poslední době je to spíše gastrobazar, ale není to vůbec na škodu. Studenti pak můžou hlasovat, které organizaci vybrané peníze věnujeme. Ale pomáháme i jinými způsoby – např. ve stánku Dobrého místa pro život jsme začali prodávat jako první škola. Každoročně je o tento dobročinný prodej punče velký zájem, a tak musíme bohužel některé studenty i odmítat.

Na Církevním gymnáziu Německého řádu, sídlícím na Nešverově ulici, se vedení snaží vytvořit přátelské prostředí a nabídnout něco více než pouhé vzdělání. Kromě výše zmíněných aktivit pořádají také luštěninovou sbírku, darují krev nebo se zapojují do péče o onkologické pacienty. „Snažíme se o co nejindividuálnější přístup k žákům. Neustále se snažíme vytvářet příjemné prostředí a modernizovat výuku, třeba i prostřednictvím využívání nových technologií jako jsou tablety“ říká mluvčí školy Jakub Sís. A studenti to škole vrací zpětným hodnocením, které se promítlo do třetího místa v soutěži Gymnázium Roku 2016 v Olomouckém kraji.  

Školu si můžete v nejbližší době prohlídnou k příležitosti Dne otevřených dveří 23. a 24. listopadu od 8:30 do 18:00

Čtěte více:

Autoři | Foto Archiv CGNR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.