sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Podnikání s kosmetikou Mary Kay mi změnilo život, říká Yvona Mitrofanová

PR článek

Yvoně Mitrofanové, mamince tří kluků, se změnil život ze dne na den. Ztratila finanční jistotu a potřebovala práci. Devět let odmítala nabídku nezávislé kosmetické poradkyně, ale nakonec ji jedna událost přinutila rozhodnutí změnit. Tím se ji změnil celý život a ona byla schopna zajistit svoje děti.

Yvona Mitrofanová pracovala po škole v bance, ale nedokázala si představit, že by seděla celý život v jedné kanceláři u jednoho stolu. Sedm let nemohla otěhotnět, nakonec se ji narodili tři kluci, Jaroslav, Stanislav a Miroslav (18,19). Dlouho odmítala stát se nezávislou kosmetickou poradkyní firmy Mary Kay, ale rozhodla se to přece jenom zkusit a vypracovala se na jednu z nejvyšších pozic ve firmě. „Není to jenom o tom, že někoho líčím. Učím ženy, jak se mají samy líčit, co používat a jak,“ říká Mitrofanová s úsměvem a přiznává, že se ji ze začátku třepala u malování ruka. „Práce mi zvýšila sebevědomí, zjistila jsem, že to není jen o kráse, která jde vidět, ale i o té uvnitř,“ říká o svém podnikání. 

Jak jste se ke kosmetickému poradentství dostala?
Devět let jsem byla velmi dobrou zákaznicí a kamarádka mi nabízela podnikání s kosmetikou, já jsem ji celou dobu odmítala. Starala jsem se o tři vymodlené kluky, kteří přišli hned za sebou. Byla jsem striktní maminka, doma panoval řád, ale začínal to být stereotyp. A pak se stane, že se vám život, který jste budovala, zhroutí. Byla jsem bez práce, prostředků, a i když jsem svůj život chtěla změnit, tak bez peněz to nešlo. Kamarádka mi pomohla a tak jsem se po devíti letech stala nezávislou kosmetickou poradkyní.

Kvůli čemu jste si to nakonec rozmyslela?
V den, který byl snad mým nejhorším v životě, jsem jela do Prahy, překládala jsem pro jednu firmu do řečtiny. Snažila jsem se, aby na mě nic nešlo poznat, ale kamarádka si toho všimla a beze slova vytáhla svoji kosmetickou taštičku a upravila mě. Jsem ji za to dodnes vděčná, ten den mi totiž hodně lidí řeklo, že vypadám krásně. Do té doby mi to pomalu nikdo neřekl, ani jsem se tak necítila. Vypadala jsem jinak než normálně, když jsem byla doma a vařila u plotny. Stálo to za to a zvýšilo se mi sebevědomí.

Změnilo vám toto rozhodnutí život?
Určitě, vytrhlo mě ze stereotypu. Najednou jsem mohla vtáhnou lodičky a šaty a jít mezi lidi. Zpočátku jsem se toho bála a říkala si, jestli budu umět ženám správně poradit. Svému okolí jsem to hned neprozradila, ale na jednom školení se to zlomilo. Školitelka měla také děti a její provize byly sto tisíc korun průměrně měsíčně. Kdybych měla takové peníze, pomohlo by mi to k tomu, abych už nemusela být nikdy v životě na nikom závislá. Večer jsem si řekla, že to zkusím a dala jsem si lhůtu dva roky. Pracuj dva roky jako málokdo a za dva roky se budeš jako  málokdo mít.

Zapochybovala jste někdy v této „zkušební lhůtě“?
Určitě, bylo několik situací, kdy mě odrazovalo nejbližší okolí. Nikdo mi ale lepší příležitost nenabídl.

Co všechno jste se musela na začátku naučit?
Skoro všechno, neuměla jsem řídit auto, ani pracovat na počítači. To té doby jsem nepotřebovala emailovou adresu. Všechno jsem se to musela naučit. Díky bezplatným školením a trpělivosti jsem se všechno naučila.

Jak dlouho se tomu už věnujete a na jaké pozici momentálně jste?
Příští měsíc to bude už jedenáct let. Momentálně jsem na jedné z nejvyšších pozic ve firmě jako nezávislá National Sales Director. Výhodou naší kosmetiky je to, že si ji zákazníci mohou vyzkoušet dřive, než ji koupí. To nejhorší, co se stane je, že budou vypadat krásně (smích).

Musí mít žena předchozí zkušenosti?
Nemusí, měla by mít ráda kosmetiku a všechno, co je spojené s ženskou krásou. Měla by hlavně sama chtít vypadat krásně a krásně se také cítit.

Jak například odpočíváte?
Chodím do kina, do divadla, cvičím, jsem s rodinou. Snažím se dodržovat, že osm hodin pracuji, osm se věnuji sama sobě a rodině a osm hodin spím.

Jak na vaši práci reagovalo okolí, když jste začínala a jak teď?
Když jsem před jedenácti lety začínala, tak ženy neměly až takový zájem o líčení ani o to vypadat hezky. Bylo to spíše takové, že žena se vdala a zapadla do rutiny. Dneska se může začít líčit v každém věku a čím dál tím více se zajímá, jak pečovat o pleť, jakou používat kosmetiku. Bylo to tou dobou. Za nás nic nebylo. Já si pamatuju, že jsem se líčila, jak se líčila moje maminka, jak se to naučila ona. Nebyla možnost zeptat se, nechat si poradit. Možná i proto mi okolí moc nevěřilo. Jsem zastánce přirozeného líčení, aby žena vypadala krásně každý den. Na to stačí přibližně pět až osm minut. Někdo mi to však doteď nevěří, a tak se před nimi celá odlíčím a namaluji se znova. Dokážu jim, že to jde. Je to spíše tím, že když to neumí, tak v tom hledají něco složitého, ale je to jednoduché a když máte kvalitní přípravky, tak to jde samo.

Co na to říkali vaši synové?
Často se mnou chodili na školení a vyrůstali v prostředí několika set tetiček, které jsme tam potkávali. Myslím, že toto je naučilo galantnosti, dokáží odsunout dámě židli, pověsit kabát. To už z dnešního světa pomalu mizí.

Je kosmetické poradenství spíše doména žen nebo máte mezi sebou i nějaké muže?
Máme i muže, dokonce i na vyšší pozici. Ale více méně je to ženská doména.

V nedávné době jste si otevřela salón v centru Olomouce, kde přesně se nachází?
Jedná se o Studio krásy a líčení, kde pořádám kurzy líčení a různá školení. Nachází se v Pasáži mezi Horním náměstím a Třídou Svobody. Pracuji tam společně se svojí sestrou, která začala ve firmě stejný den jako já. Maminka má z nás radost a bratr lituje toho, že není holka, jinak by to dělal taky (smích). 

Po více informací se podívejte zde

Paní Mitrofanová se rozhodla obdarovat čtenářky, ale i čtenáře Olomoucké Drbny, a za správnou odpověď na soutěžní otázku můžete získat poukázku v hodnotě 2000 Kč - kurz líčení, kosmetika a dárek k tomu. Stačí, když správně odpovíte na soutěžní otázku do pondělí 27. 3. 2017, kdy proběhne slosování a dárek může být váš! 

Soutěž je ukončena a výhercem se stává Aleš Bureš. 

Autoři | Foto Archiv Yvona Mitrofanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.