pátek 29. března 2024 Taťána

Baseball je vyspělá taktická hra, říká bývalý fotbalový brankář Martin Vaniak

Poslední tři měsíce si bývalý fotbalový brankář a trenér Martin Vaniak užívá volna, rodiny a také baseballu. Nechybí na téměř žádném domácím zápase olomouckých Skokanů, kterým fandí dlouhá léta.

Martine, jak ses dostal k baseballu?

Můj syn v Olomouci hrával za malé benjamínky a za žáky. S manželkou jsme docházeli na tréninky a jezdili i na turnaje. Byli jsme jak na Arrows, tak i v Praze, kde jsem mohl pomoct s ubytováním. Vzhledem k tomu, že jsem v té době působil ve Slávii, tak jsem měl velmi dobré kontakty. Baseball mě baví už dlouhou dobu. Posledních dvanáct let jsem sice býval doma jen jednou za dva, tři týdny. Nyní mám volno a konečně se můžu věnovat rodině. A mám taky konečně čas chodit na baseball. Na prvním místě je pro mě sice americký fotbal. Hned po něm baseball, pochopitelně když neberu fotbal. (usmívá se)

Čím tě tento sport oslovil?

Baseball mě uchvátil už jako malého kluka, protože to bylo něco zakázaného. Jsou to šachy. A je to takticky vyspělá hra, ve které se nerozhoduje na začátku ale i klidně až v závěru. Baví mě pozorovat taktiku trenérů a hráče, jak musejí reagovat na různé situace.

Hrál jsi někdy baseball?

Jednou jsem to zkoušel, když jsme tu hráli s dalšími rodiči. Vůbec mi to nešlo, hlavně na pálce. Upřímně se přiznám, že ani netuším, jak se k tomu mám postavit, jestli zprava, nebo zleva. Nešlo mi to ani tak, ani onak. Ani jednou jsem se netrefil. To už byla lepší moje žena, která odpálila. Každopádně to bylo příjemné zpestření času s rodinou, kterého jsem donedávna moc neměl.

Nechejme pálku pálkou. Jaký post by ti nejvíce seděl v obraně?

Asi bych se dokázal postavit na pozici catchera, který musí mít postřeh a chránit domácí metu. Je to podobné jako s brankou. Protože jsem byl jako brankář zvyklý skákat a chytat nejrůznější míče, dokázal bych se čistě teoreticky představit na každém postu v poli.

Jak moc sleduješ českou extraligu?

Především sleduju Major League. Problém je jen v tom, že zápasy se vysílají v našich končinách hrozně pozdě. Chodím spát se slepicemi. Na druhou stranu vstávám brzo, takže občas stihnu zápasy nebo jejich dohrávky v brzkých ranních hodinách. Nemám žádný vyhraněný tým. Co se týká české extraligy, tak sleduju přes sedm let hlavně Skokany, kterým pochopitelně fandím. Musím se přiznat, že díky zahraničním hráčům je kvalita týmu úplně někde jinde.

Jak vidíš letošní sezonu Skokanů?

Je hodně dobrá. Přeju jim postup do play off a věřím, že se tam dostanou. Budou to mít složité, ale mají dobrý manšaft a mohou udělat dobrý výsledek i v play off. Konečně bychom ho viděli i my tady. V týmu je několik výrazných postav. Třeba Kuba Voják je výborný, nadstandardní hráč a velký profík. Věřím tomu, že až jednou skončí s kariérou aktivního hráče, bude se i nadále věnovat fungování klubu. Pak jsou tu skvělí zahraniční hráči. Obdivuju ale všechny kluky. Dělají to zadarmo, ve volném čase. I v tom vidím velkou hodnotu. Existuje mnoho sportů, které jsou upozaděné, a baseball k nim bohužel také patří, a to je velká škoda. Je proto hrozně fajn, když se najdou lidé, kteří tento sport podporují.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.