sobota 20. dubna 2024 Marcela

V zimní etapě mezinárodní soutěže Rallye Rejvíz uspěli záchranáři z Frýdku - Místku

Zimní etapu mezinárodní soutěže záchranářů Rallye Rejvíz vyhráli moravskoslezští záchranáři a slovenští medici. Své schopnosti, dovednosti a znalosti prokázali nejlépe před ostatními týmy profesionálních zdravotnických záchranářů z Česka, Slovenska, Maďarska a Estonska.

Dohromady se do klání zapojilo deset týmů. V zimních podmínkách na ně čekaly před porotou úkoly s tématikou urgentní medicíny, informoval mluvčí soutěže Jiří Pavlík. „Mezi lékařskými posádkami se nejlépe dařilo týmu složenému ze záchranářů Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje z Frýdku-Místku pod vedením lékařky ze sdružení Nadšení moravští záchranáři a mezi nelékařskými posádkami se nejlépe umístili studenti Lékařské fakulty Komenského univerzity Bratislava," uvedl Pavlík.

Na záchranáře čekalo sedm odborných úkolů připravených s ohledem na zimní podmínky. Poradit si museli například se správnou diagnostikou u patnáctileté pacientky po kolapsu na lyžařské lanovce, s resuscitací podchlazeného muže a podchlazeného novorozence nalezeného v popelnici.

PSALI JSME: Záchranáři ze čtyř zemí zachraňovali podchlazeného novorozence vytaženého z kontejneru, v rámci soutěže Rallye Rejvíz

Dále museli bezpečně vyprostit muže probořeného pod led na zamrzlém rybníce či vytřídit zraněné po nehodě autobusu. Přichystány byly i úlohy interního charakteru, jako ošetření muže s infarktem nebo ženy po otravě antidepresivy," popsal mluvčí závodu. Soutěžící týmy se mezi jednotlivými stanovišti přesouvaly pěšky, urazily kolem dvanácti kilometrů. Zimní etapa Rallye Rejvíz se letos konala poprvé. Uskutečnila se v okolí Zlatých Hor, kde klání původně vzniklo. Hlavní soutěž se odehrává v květnu v Koutech na Šumpersku. Pravidlem soutěže je, že plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranné služby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Rallye Rejvíz, soutěž, Jeseníky, záchranáři, zdraví, záchrana

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.