čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Lyžařská sezona v Jeseníkách dnes definitivně skončila

V nejvyšších moravskoslezských horách v Jeseníkách ode dneška definitivně skončila lyžařská sezona. Vleky na Ovčárně se dnes již nerozjely, naposledy si tak zde mohli lidé zalyžovat v úterý. Provozovatel střediska původně zvažoval, že sezonu zavře ve čtvrtek, teplé jarní počasí však nakonec rozhodnutí urychlilo. Na horách už si nezalyžují ani běžkaři, řekl dnes dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Lyžaře postupně střídají pěší turisté.

Podle dispečera jesenické horské služby vleky na Ovčárně během letošní sezony už nepojedou. Sezona skončila i pro běžkaře. „Stopa z Ovčárny ve 1300 metrech nad mořem je z 98 procentech už vytátá, pro běžkaře už zůstalo jen pár fleků," uvedl Škovránek. Na horách však i nadále leží sníh, byť ho postupně ubývá. „Na měrné tyči máme stále zhruba 70 centimetrů, ale je to maximum, které se v této lokalitě Pradědu nachází. Ve zbytku je pokrývka sněhu do 40 centimetrů," doplnil Škovránek. Také na sjezdovkách ve středisku leží místy až metr sněhu, který nahrnuly rolby.

Lyžaře tak v nejvýše položeném tuzemském lyžařském středisku už postupně střídají pěší turisté. Zvýšenou návštěvnost očekává jesenická horská služba především nadcházející prodloužený víkend. „Je tady otevřeno spousta okének s občerstvením, ať už na hotelu Figura, na Sabince, na Barborce i na Pradědu," dodal dispečer jesenické horské služby.

Vleky na Ovčárně se rozjely 8. dubna poté, co vláda zmírnila restriktivní opatření kvůli onemocnění novým typem koronaviru. Od 11. dubna až do velikonočního pondělí se lyžovalo také na Červenohorském sedle. Lyžařská střediska se v Jeseníkách původně uzavřela nařízením vlády 13. března, sezona se jim tak většinou zkrátila zhruba o dva týdny.

Ostatní areály v Jeseníkách se soustředí na letní sezonu. V Koutech bude lanovka i bikepark otevřena od pátku do neděle, lidé se tak mohou dostat například k vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně. Lanová dráha Ramzová se chystá zahájit letní provoz 1. května, provozovatelé upozorňují, že je třeba dodržet hygienické podmínky jako roušky a dvoumetrové rozestupy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Jeseníky, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.