pátek 3. května 2024 Alexej

Provoz ski areálů během svátků by mohl v Jeseníkách zachránit lyžařskou sezónu, říkají provozovatelé

Pokud vláda povolí provoz ski areálů na vánoční svátky, bude podle provozovatelů lyžařských středisek v Jeseníkách zimní sezona zachráněna. Podle vedoucích areálu právě návštěvnost na konci roku přináší největší tržby. Na oddalování termínů naopak žehrají provozovatelé středisek, kde sezona začíná každoročně podstatně dříve. Příkladem je areál v Branné na Šumpersku, kde mají již sjezdovky připravené. Lyžování už mohli spustit minulý víkend.

"Pokud se otevře 25., 26., 27. prosince, je to pro nás dobrá zpráva. Víme, že se s námi počítá a nezasněžujeme zbytečně. My jsme to nějak nehonili, byť už zasněžujeme. Napadlo nám také asi kolem 20 centimetrů přírodního sněhu. Pokud mi někdo opravdu řekne, že pojedeme, budu klidný. Do této chvíle jsme to nevěděli. Byla tady nervozita," řekl provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. "Potřebujeme lyžovat poslední týden v prosinci, v lednu a únoru, to je pro nás stěžejní," doplnil.

Areály poznamená i zrušení lyžařských kurzů

Podobně se staví k dnešním slovům premiéra Andreje Babiše (ANO) o předpokladu spuštění areálů k 24. prosinci také ve Ski Aréně Karlov. "Většina areálů by stejně otevírala v období kolem Vánoc, byť avizují, že jsou připraveni již dříve. Hlavní sezona s největším náporem lyžařů je v posledním prosincovém týdnu. Pokud bude lyžování umožněno, i za určitých podmínek, dá se hovořit o tom, že sezona bude zachráněna. Nikoliv ale v tom smyslu, že to bude skvělé, ale že to neskončí úplnou katastrofou nebo obrovskými ztrátami," řekl zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Podotkl, že nejistá situace poznamená areály už kvůli rušeným lyžařským kurzům.

Lyžařský areál je tisíckrát méně nebezpečný, než hospoda, míní provozovatel 

Naopak oddálení termínu otevření kritizuje provozovatel střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka, který tradičně otevírá mezi prvními tuzemskými areály. "Normálně bychom lyžovali už minulou sobotu a čekal by nás nyní druhý víkend. Je to neskutečné, aby zavírali venkovní provoz na hektarech. Lyžařský areál je tisíckrát méně nebezpečný než nechat otevřené hospody. Je to hrůza," řekl Procházka.

V jarní sezóně se na některých místech lyžovalo až do konce dubna

Loni začala v Jeseníkách zimní sezona 6. prosince, jako první spustily vleky v Branné na Šumpersku a v Karlově na Bruntálsku, oproti předchozí sezoně to bylo o týden později. Většina areálů letos na jaře předčasně ukončila sezonu v polovině března po vládním nařízení kvůli šíření koronaviru. Řada provozovatelů plánovala, že lyžovat se bude do konce března, podmínky byly dobré. Po nucené pauze se poté vleky znovu rozjely 8. dubna na Ovčárně, o tři dny později se přidalo i Červenohorské sedlo. Na Ovčárně se nakonec lyžovalo až do 28. dubna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.