sobota 20. dubna 2024 Marcela

Policisté jsou kritizováni za zásah na Andrově stadionu. Podle nich byl adekvátní

Policie se stala terčem kritiky kvůli velkému nasazení a manévrům v ulicích Olomouce během středečního finále fotbalového poháru. Fanoušci kritizovali především nástup těžkooděnců se psy na hrací plochu po utkání, v němž Slavia porazila Baník Ostrava 2:0. Policie však považuje své nasazení za adekvátní. Na hrací plochu vstoupili podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana odůvodněně, a to na základě žádosti pořadatelů. Měli informace o tom, že tam chtějí fanoušci vtrhnout, řekl Hejtman.

FOTOGALERIE/VIDEO: Pochod městem i povedená chorea. Fanoušci Slavie a Baníku obsadili Olomouc

V Olomouci fanoušky provázelo několik stovek policistů z pěti krajů a Prahy. „Síly a prostředky nebyly ze strany Policie ČR nadsazené. Vzhledem k vysoké rizikovosti utkání, kdy se do Olomouce sjelo kolem 5 tisíc fanoušků ostravského Baníku a 4 tisíce fanoušků pražské Slavie, byl počet adekvátní. Mezi ostravskými fanoušky bylo 250 polských radikálních fanoušků, o kterých je známo, že vyvolávají střety nejenom na stadionech, ale i v ulicích či proti policistům," uvedl policejní mluvčí.

Fanoušky doprovázeli policisté z nádraží na stadion a zpět, zastavili přitom veškerý provoz na trase pochodu. Početnou policejní sílu odůvodnil mluvčí i tím, že v krátkém časovém horizontu se do Olomouce sjely tři speciální vlakové soupravy plné fanoušků. Policisté přitom museli zabezpečit trasu o délce 2,5 kilometru.

FOTOGALERIE: Finále MOL Cupu v Olomouci ovládla Slavia. Nad Baníkem vyhrála 2:0

Lidé v diskusích na sociálních sítích kritizovali především nástup těžkooděnců na hrací plochu s policejními psy, kteří údajně skákali po hráčích a novinářích. Podle policejního mluvčího si však účast vyžádali sami pořadatelé. „Před ukončením zápasu jsme byli pořadatelskou službou požádáni o zabránění možného vstupu fanoušků na hřiště a odvrácení škod, protože se dozvěděli, že fanoušci chtěli vtrhnout na hrací plochu," řekl Hejtman.

Na zápas přijelo podle policie 12 tisíc lidí. Policie zadržela osmadvacetiletého muže z Opavska, který po utkání u stadionu fyzicky napadl devětadvacetiletého muže ze Strakonicka. Muž je podezřelý z loupeže. Kromě toho policisté řešili také čtyři přestupky, šlo o neuposlechnutí výzvy, zahalování obličeje, prokazování se neplatným občanským průkazem a přestupek proti občanskému soužití.

PSALI JSME: Baníkovci po včerejším utkání v Olomouci napadli rozhodčího

Policisté prověřují také napadení videorozhodčího, kterého fanoušci Baníku povalili na zem a udeřili pěstí. „O napadení rozhodčího jsme se dozvěděli z médií a z úřední povinnosti jsme v této věci zahájili prověřování. Zároveň jsme přijali další oznámení o škodách na majetku. Ostravští fanoušci poškodili toalety na severní tribuně Androva stadionu. Voda z toalet vytopila kancelářské prostory dalším organizacím," dodal mluvčí.

Vyčíslení nákladů za policejní nasazení kvůli rizikovému zápasu není podle Hejtmana známo, standardně se neprovádí.

Finálové zápasy fotbalového poháru v minulosti často provázely výtržnosti fanoušků. V roce 2006 v Liberci přesáhly při utkání Baníku se Spartou škody na stadionu milion korun. V roce 2013 fanoušci Mladé Boleslavi a Jablonce demolovali zařízení stadionu v Chomutově. O rok později měli policisté plno práce, aby udrželi v Edenu fanoušky Sparty pronikající na plochu po výhře nad Plzní.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Sport, fotbal, policie, pohár, ČR, finále, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.