čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Komentář: Fotbalisté Sigmy se řítí do propasti jménem Baník

Sobotní zápas o veledůležité tři body, který sehrála SK Sigma Olomouc s Vysočinou Jihlava, se Hanákům nepovedl dovést do zdárného konce a ze čtyř jarních kol tak zatím vytěžili pouhý bod. Sigma se tím pádem i nadále krčí na předposlední - sestupové příčce a začíná nabírat ztrátu na týmy před sebou.

Po vydařené zimní přípravě mohli Hanáci, i přes své neuspokojivé postavení v tabulce, vstoupit do druhé části Synot ligy s trochou optimismu. Jenže z prvního zápasu proti pražským Bohemians získala Sigma jen bod, pak předvedla hororový výkon v Brně, který znamenal ještě „milosrdnou“ prohru 0:2 a následně se postavila úřadujícímu mistrovi z Plzně, se kterým odehrála vyrovnanou partii, nicméně s bodovým přídělem pro Západočechy.

Sobotní duel s Jihlavou tak nemohl být pro Hanáky ničím jiným než tříbodovým zápasem, protože Vysočina před Sigmou držela jednobodový náskok. K výhře zavelel ve 33. minutě Šimon Falta, který obehrál brankáře a zakončil do prázdné brány. Ovšem Jihlava nesložila zbraně a konkrétně duo Hronek Vaculík se zasloužilo o obrat, který Vysočině vynesl už čtyřbodový náskok na fotbalisty Olomouce. Vážnost situace jen doložili fanoušci z kotle Hanáků, kteří k hráčům po zápase důrazně promluvili.

Mizerná produktivita

Lze se jim divit? Ani ne, protože za dvacet kol zvládla Sigma posbírat jen šestnáct bodů z šedesáti možných. Navíc body z následujícího utkání proti Spartě by byly velkým překvapením, jelikož tým z hlavního města momentálně hraje v pohodě, což potvrdil v posledním zápase proti Jablonci, který porazil 2:1. Vítězství by ale mělo příjt co nejdříve, protože i suveréně poslední Baník Ostrava dokázal na jaře na Sigmu stáhnout dva body.

Začít se musí u větší produktivity. Sedmnáct vstřelených gólů za dvacet zápasů je vskutku podprůměrné číslo (0,85 gólu na zápas), se kterým se může „pochlubit“ i Baník Ostrava. Jinak každý celek z tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže vstřelil aspoň jednadvacet gólů. Problémem je také to, že Hanáci se nemohou spolehnout na střelce, který by, byť jen trochu pravidelněji, vstřelil gól. Po třech trefách má Houska s Malcem a nikdo více. Zimní posila Mahmutovič se v dobrém světle ukázala pouze proti Bohemians, ve kterém zaznamenala gól a asistenci. Ve dvou zbývajících zápasech, které odehrála se spíše, jako celý tým, trápila.

Momentální stav pro Hanáky rozhodně není růžový a musí příjt výrazné zlepšení. Pokud možno hned, protože čas je neúprosný a zbývá odehrát už jen poslední třetinu souztěže. „Jsme v tom až po krk,“ řekl po zápase s Jihlavou trenér Jílek. Nedá se nic jiného než souhlasit a začít pořádně makat. Jinak si Sigma dá druholigové repete...

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.