čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Pět plus jeden důvod sestupu Sigmy

Před rokem velká radost po návratu do nejvyšší fotbalové soutěže, momentálně velké zklamání. Fotbalisté Sigmy Olomouc i přes šestigólovou kanonádu do sítě Teplic na sestupu nic nemohli změnit. Do Fotbalové národní ligy se spolu s Olomoucí potápí i další tradiční fotbalová loď – Baník Ostrava. Zde je výčet několika faktorů, které sestup Hanáků zapříčinily.

Absence střelce

I když to týmu často neklape tak, jak by mělo, stejně se objeví střelec, na kterého se zbytek mužstva může spolehnout a díky němu se dostaví i potřebné výsledky. V olomouckém celku žádný takový výraznější kanonýr nebyl. Jan Navrátil a legenda Michal Ordoš byli, trochu nečekaně, s pěti góly nejproduktivnějšími hráči. Nálepku gólového stroje nepotvrdila jak předsezónní akvizice Tomáš Malec tak Aidin Mahmutovič, který na Hanou zamířil v zimním přestupovém z kádru plzeňského mistra. Zvláště u bosenského snajpra jsou dva góly za celé jaro velkým zklamáním.

Venkovní zápasy                                                                 

Když hrála Olomouc doma na Andrově stadionu, tak i přes nepříznivý výsledek, dokázala ve většině případů předvést solidní výkon. To se ovšem nedá říci o venkovních utkáních. Celkově pouhých šest bodů z utkání na hřištích soupeře, zahrnujících jen jednu výhru z Edenu proti pražské Slavii, je více než bídný výsledek. Bodový (ne)zisk byl navíc podpořen špatnou hrou.

Utkání se sousedy v tabulce

Tento faktor se týká především zápasů s Příbramí, kvůli kterým Hanáci padají o patro níže. V domácím zápase se středočeským soupeřem prohra 1:3, v hornickém městě pak porážka 0:3. Právě vzájemná utkání rozhodla při stejném počtu bodů o sestupu Olomouce. To samé platí pro duely s Jihlavou, která sama byla dlouho namočena do sestupových bojů. Ve 20. kole nastoupila Sigma do veledůležitého zápasu s Vysočinou, který také nezvládla a prohrála 1:2. Naopak v zápasech, kdy se od Olomouce nic nečekalo, dokázala Sigma velmi potrápit superfavority, jakými Sparta a Plzeň dozajista jsou.

Neschopnost udržet dobrý výsledek

Tolikrát se v letošní sezóně stalo, že Sigma měla v utkáních nakročeno k vítězství, v případě zápasů s týmy z předku tabulky aspoň k remíze. Ovšem Hanáci dokázali nejednou dobře rozehraný zápas pokazit, a přijít tak o cenné body. Nejvíce to mrzí například u zápasu se Zlínem, který dal gól Olomouci v deseti lidech nebo u utkání s Příbramí, která ačkoliv prohrávala, tak si díky třem gólům z druhé půle odvezla z Hané, v konečném zúčtovaní, tři body v hodnotě zlata.

Špatná disciplína

Celkově osm červených karet je na třicet kol více než dost. Tolik zápasů dohrávat v deseti, utkání v Jablonci dokonce v devíti, stojí mnoho sil a na výsledku se to dozajista projeví. Například vyloučení z předposledního zápasu na Slovácku se dá považovat za fatální. Ovšem i v početní nevýhodě dokázali Hanáci soupeře často potrápit a zůstává otázkou, kolik bodů navíc by Olomouc získala…

Jablonecká fraška ve 30. kole

Bonusový faktor nakonec. Už po předposledním kole bylo jasné, že pokud Příbram uhraje bod v Jablonci, tak se zachrání a naopak Sigma poputuje do druhé ligy. Proto se už před tímto utkáním vedly veškeré spekulace o tom, že je o výsledku rozhodnuto dopředu, protože příbramský šéf Starka nemůže podstoupit takový risk, že by jeho tým mohl v nejvyšší soutěži rok absentovat. Tento zápas nakonec potvrdil veškeré obavy a skončil 0:0. Celkových sedm střel za zápas a opatrný výkon z obou stran ve stylu „aby náhodou nepadl gól“ zpečetil osud Olomouce. Velmi těžké to bylo pro olomouckého odchovance Martina Pospíšila, který momentálně působí právě v Jablonci. „Se*e mě to hodně. Vlastně jsem hrál za kluky, chtěl jsem, ať se zachrání. Klukům jsem sliboval, že to zvládneme. Oni to zvládli, my ne. Nepřál jsem jim sestup, nemám na to teď moc slov,“ zhodnotil prekérní situaci čtyřiadvacetiletý záložník.

Je otázkou, kolik hráčů v týmu Sigmy zůstane. Od toho se bude odvíjet, jestli bude moct Olomouc po roce opět slavit návrat do první ligy.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook FK Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.