čtvrtek 28. března 2024 Soňa

5 skutečností, díky kterým můžou Kohouti letos vyhrát titul

V pondělí 14. března se Mora vrací po dvaceti letech do play off. Pojďme si proto připomenout spanilou jízdu Hanáků v mistrovské sezóně 1993/94. Se současným kádrem Kohoutů totiž najdeme hned několik paralel.

Faktor 1: Vynikající obrana a brankář

V tabulce základní části se tehdy Hanáci umístili na sedmé pozici, přitom je stejně jako současný tým trápila střelecká smůla. Kohouti v základní části sezóny 1993/94 vstřelili druhý nejmenší počet branek a to 116, na druhou stranu se pyšnili druhou nejkvalitnější obranou se 123 inkasovanými góly ve 44 zápasech. Hlavní zásluhu na betonu tehdejší defenzivy má brankář Pavel Cagaš, kterému kryl záda Ladislav Blažek.

Pro porovnání v letošní bilanci vstřelených gólů v základní části patří Kohoutům čtvrtá nejhorší pozice se 117 brankami. Naopak gólmani v letošní sezóně za svá záda pustili jen 115 puků v 52 odehraných utkáních. Branislav Konrád tak po právu udržel nejlepší statistiky ze všech brankářů v extralize.

Faktor 2: Mix mládí a zkušenosti

Stejně jako v letošní sezóně nebyl v té mistrovské v sestavě Hanáků žádný vyloženě hvězdný hráč. S výjimkou Jiřího Dopity, který tehdy působil v Berlíně a do týmu naskočil až při play off. Trenér Josef Augusta přišel v průběhu sezóny ze Zlína a pod jeho vedením šlapal kohoutí stroj až do vítězného finále. Zkušená osa týmu držela dobrou úroveň, a to jak v obraně s Jiřím Látalem, Janem Vavrečkou a Alešem Flašarem, tak  v útoku, kde byli oporou Martin Smeták, Igor Čikl, Michal Slavík a Zdeněk Eichenmann. Nesmíme zapomenout na kapitána Miroslava Chalánka. Dravé mládí v týmu reprezentovali Michal Černý, Aleš Pavlík nebo Milan Navrátil, který dokonce skóroval v rozhodujícím finálovém zápase.

Současný tým se také opírá o klid a pohodu kapitána Martina Vyrůbalíka, který v tandemu se zkušeným Pavlem Skrbkem tvoří jistotu v obranném pásmu. V útoku je doplňují Dávid Buc, Miroslav Holec, Jiří Řípa nebo František Skladaný a Peter Húževka. Naopak k budoucnosti olomouckého hokeje patří Tomáš Mikúš, Roman Rác a Jakub Herman. V play off Kohoutům bohužel nepomůže zraněný Alex Rašner ani  Aleš Jergl, který hájí barvy Dukly Jihlava v boji o baráž.

Faktor 3: Podcenění od soupeřů

Mora svůj titul získala už ve čtvrtém roce po postupu do nejvyšší soutěže. I proto se s ní moc nepočítalo. V sériích hraných na tři vítězná utkání tehdy Kohouti postupně vyřadili České Budějovice s Romanem Turkem v bráně, poté i lídra základní části Kladno, v jehož sestavě tehdy váleli mladíci Pavel Patera, Martin Procházka a Otakar Vejvoda společně s Petrem Tonem a Františkem Kaberlem. Ve finále si to pak Kohouti rozdali s Pardubicemi, za které chytal Radovan Biegl, tehdejší nejlepší střelec soutěže Richard Král se 33 góly, i osmnáctiletý mladík Milan Hejduk.

V semifinále proti Kladnu byli Hanáci krok od vyřazení, když po dvou prohraných utkáních otočili sérii ze stavu 0:2 na 3:2. Rozhodující utkání s kladenskou Poldovkou skončilo až po nájezdech a Hanáci v něm zvítězili 6:5. Ve finále s Pardubicemi začali Kohouti opět prohrou, ale potom třikrát v řadě zvítězili a sen se stal skutečností. Mora získala historicky první titul v samostatné české extralize.

Faktor 4: Bojovnost a týmový výkon

Když před sezónou vedení týmu přivedlo trenéra Zdeňka Veneru, ani ti největší optimisté nedoufali, že prožijeme tak parádní sezónu. Vždyť páté místo po základní části je historicky druhým nejlepší umístěním hned po sezóně 1994/95, kdy byli Hanáci po základní části třetí, ale vypadli hned v prvním kole play off. A sen může pokračovat i po zápasech s Plzní, protože Indiáni musí naplnit očekávání, zatímco Kohouti chtějí překvapit.

Také v mistrovské sezóně se hráči Mory vyznačovali ohromnou bojovností a všichni se těšíme, že na ně současní Kohouti v play off navážou.

Faktor 5: Nejbouřlivější atmosféra

Povzbuzování po celou sezónu, skvělá návštěvnost a vyprodané zápasy. Fanoušci v Olomouci patří k těm nejlepším v extralize a hráči s jejich povzbuzováním v zádech podávají ještě lepší výkony. Letos se o tom přesvědčili i suverénní Liberec a Sparta, když v bouřlivé atmosféře olomouckého zimáku prohráli v jednom ze svých dvou zápasů a v těch ostatních Kohouti nebyli o moc horším týmem.

Ve finále v roce 1994 fandilo v ochozech Plecharény 8200 podle neoficiálních odhadů až 9 000 diváků. Zimní stadion zřejmě bude praskat ve švech i v letošním play off. Hokejová horečka v Olomouci začíná. Takže v pátek 18. března všichni na Moru!

Připomeňte si oslavy mistrovského titulu na videu:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.