sobota 20. dubna 2024 Marcela

Když nás potkalo slabší období, tak jsme klesali ze čtvrté příčky na šestou, směje se Venera

Dva dny pro vypadnutí ze čtvrtfinálové série s Plzní přišel mezi novináře muž, který velel celému úspešnému tažení Kohoutů hokejovou extraligou. Předsezónní prognózy říkaly, že tým Zdeňka Venery bude bojovat o udržení, a proto bylo pro veřejnost velkým překvapením konečné páté místo, které poslalo Moru rovnou do vyřazovacích bojů.

Osmapadesátiletý kouč Olomouce se už stihl domluvit s vedením na nové smlouvě pro příští sezónu. Aby ne. Vždyť Hanáky dovedl po dvaceti letech do play-off. A jak hodnotil letošní úspěch?

„Když se podíváme zvlášť na základní část a play-off, tak základní část šla nad očekávání dobře, podařilo se uhrát páté místo. Během sezóny jsme si cíle postupně zvyšovali od úniku baráži po prvních deset a nakonec šest nejlepších. Celkově nám základní část vycházela bez větších výkyvů vzhledem k tomu, že jsme se neustále pohybovali v klidném středu tabulky, dokonce spíše v té lepší polovině a na hře mužstva to bylo vidět. Kluci byli v pohodě.

Samozřejmě byly věci, které nám až tak moc nešly, ale mohli jsme být spokojení s výkony gólmanů. Braňo Konrád ovládl extraigové statistiky a celkově mohu být spokojený s hrou mužstva směrem dozadu. Horší to bylo s produktivitou a s naší hrou v útočném pásmu, protože to už tak dobré nebylo.

Co se týká play-off, tak tam byla škoda hned toho prvního zápasu, kdy utkání skončilo 0:0 po šedesáti minutách, ačkoliv jsme byli mnohem aktivnější v prodloužení jsme trefili tyč a myslím si, že jsme hráli velice dobře. Toto první utkání bylo podle mě dost důležité pro vývoj celé série.

Výsledek sezóny pěkný, ale na tu první čtyřku to v žádném případě nebylo. Pokud bychom chtěli výše tak jednoznačně potřebujeme produktivnější útok. Tam bohužel vidím neslabší stránku celé té sezóny, ať už v základní části nebo v play-off. V útoku chyběla větší síla,“ přemítal Venera.

Z malé produktivity vypadli hráči, kteří byli nejproduktivnější

Jak jste od začátku sezóny tu jízdu prožíval?
My jsme první dva zápasy prohráli, ale nebylo to úplně špatné, protože jsme hráli se Spartou, která má nabitý kádr. Spíše nás mrzela domácí porážka s Hradcem Králové. I přes to, že první dvě utkání nebyla výsledkově ideální, tak já osobně jsem týmu věřil, protože výkony, včetně přípravných zápasů, nebyly špatné. A pak se podařilo ostatní zápasy, i když většinou těsně, výhrát, získávali jsme body a tam už rostlo klukům sebevědomí a to pokračovalo v takovém poklidu celou sezónu, protože se nám vyhnula nějaká větší krize. První čtvrtina se vydařila velice dobře a v celé sezóně to pak bylo cítit.

Jak moc podle vás ovlivnilo sérii to, že jste nemohl využít útočníký Laše a Knotka?
Jak už jsem řekl, trápila nás produktivita. A z té malé produktivity nám vypadli hráči, kteří byli nejproduktivnější. Navíc nemohl hrát Jakub Matai a v obraně zase Pavel Skrbek, Alex Rašner, Tomáš Valenta, takže hráčů chybělo dost. Narozdíl od nás byla Plzeň téměř kompletní, ale těžko spekulovat jestli by to dopalo s těmito hráči jinak. Takový byl prostě stav.

Jaká byla vaše slova směrem k hráčům po bezprostředně po vypadnutí?
Já jsem hráčům poděkoval za sezónu. Tam už se nic rozebírat ani nedalo. Snaha určitě byla a dál může jít jen jeden. Já si myslím, že dostat se mezi nejlepší čtyřku by byla samozřejmě bomba, ale k tomu se musí mužstvo propracovat a vybudovat. Každý samozřejmě chtěl postoupit a každý byl zklamaný.

Co jste říkal výborné atmosféře play-off na místním zimním stadionu?
Tak...(směje se a na chvíli se odmlčí).. pro mě byl obrovským překvapením ten domácí zápas, který nám vůbec nevyšel (prohra 1:8, pozn. red.), ale fanoušci se bavili a povzbuzovali nás. Spíše se dalo čekat pískání, protože někteří fanoušci chodí jen na výhry a tady se mně líbilo, že to bylo jinak. Bylo to velice příjemné překvapení. Celou sezónu nám fanoušci pomáhali a já bych jim chtěl poděkovat.

Místní pokřik je rozhodně lepší, než ten, co vymysleli v Plzni

Jak se vám líbil pokřik fanoušků, kteří vaše jméno zakomponovali do melodie známé písničky „Give it up“?
Rozhodně byl lepší, než ten, co mi vymysleli teď během čtvrfinále v Plzni (smích). Ten ani nemohu do médií komentovat.

Souhlasíte s tím, že vaší silnou stránkou byla parta a taková ta semknutost?
Každopádně. Vůbec všichni ti kluci jsou ochotní pracovat tvrdě, bojovat, zaskočit jeden za druhého a trénovat poctivě. Já jsem nezažil za celou sezónu, že by kdokoliv na něco odmlouval nebo nad něčím ohrnoval nos. Prostě profesionální přístup po všech stránkách a týmový výkon. Myslím si, že po této stránce to máme velmi dobře poskládáné.

Přece jenom jedna osoba letos trochu vyčnívala. Předsezónní posila ze Slovenska Branislav Konrád byl asi velmi klíčovou postavou vašeho týmu. Nepřekvapilo vás to trochu?
Že je to kvalitní gólman jsme samozřejmě věděli. Nikdo nedokázal předem odhadnout, co předvede v české extralize, protože přece jenom ve slovenské extralize vedou statistiky hráči, kteří na tom u nás nebyli tak dobře, takže to bylo trochu ve hvězdách. Pevně jsme ale věřili a Braňo předvedl parádní výkony. To, že nakonec skončil první v procentuální úspešnosti a v dalších statistikách je na klobouk dolů. Navíc je to velice skromný kluk dobré povahy, takže je fajn, že se Braňa podařilo získat. Samozřejmě je třeba říct, že mužstvo mu pomáhalo v defenzivě.

U rozhodčích jsme rozhodně respekt neměli

Olomouc si postupně musí budovat respekt u soupeřů tak i u rozhodčích. Myslíte si, že se to teď bude zlepšovat?
U rozhodčích jsme respekt určitě neměli. Myslím si, že neodváděli bůh ví jaké výkony a podle mě to byla slabota. Ale to odbočuji. Co se týká nějakého toho mediálního respektu, tak ten moc zatím nemáme. I když je pravda, že někteří soupeři říkají, že se jim proti nám hraje těžko. Ale pořád je to tak, že jsme se někomu pletli do cesty mimo program a že jsme tam neměli co dělat (směje se). To samozřejmě člověk vnímá a když jsem slyšel, co například říkal Pavel Richter (expert České televize, pozn. red.) o olomouckém hokeji, tak jsem se musel smát, protože tady ani jednou na hokeji nebyl (opět se rozesměje). Ale chce to nějaký čas, aby Olomouc měla respekt.

Víte už jistě o někom ze stávajícího kádru, že by měl odejít?
Ještě je celkem brzo se o tom bavit. Řadě hráčů končí smlouva a s většinou z nich se jedná o prodloužení. Zatím k tomu asi více říct nemohu.

Ta druhá sezóna po postupu byla označována jako kritická, ovšem vy jste si ani větší žádnou krizí za celou dobu neprošli. Je to tak?
Když nás potkalo slabší období, tak jsme klesali ze čtvrté příčky na šestou (směje se). To samozřejmě dávalo klid, protože když vás potká pár porážek v řadě například na dvanácté příčce, tak ten konec je pak horší. Bylo velmi důležité, že se to podařilo dobře nastartovat, a tím pádem jsme se pohybovali v horních patrech.

Do jaké míry bylo pro vás limitující to, že juniorka neměla dobrou sezónu a vy jste nemohl sahat po hráčích z této kategorie?
Je to škoda, především, co se týká budoucnosti olomouckého hokeje, protože na nějaké super hvězdy asi peníze nebudou. Po téhle stránce jsou tady u nás bohatější kluby, a proto není jiná cesta, než si ty hráče vychovat. To že nešlo brát letos z juniorů je škoda, protože tady ani není možnost příchodu hráčů z druhé strany, kteří se vrací ze zahraničí. Tady je díra dvacet roků. Tak jak se vrátil do Plzně Martin Straka a získal s ní titul, nebo když se vrátil Petr Čajánek do Zlína, a mohl bych jmenovat dál, to tu chybí. Pokud se tedy nevrací tito hráči a nedařilo by se vybírat si z těch juniorů, tak se to musí vybírat z takových těch kočovných hráčů, kteří za rok na dva odejdou. To zabere nějaký čas, než se to tady vybuduje...

Úplně si od hokeje odpočinout nelze

Stihnete si vůbec odpočinout? Protože zanedlouho začíná letní příprava a navíc budete jednat s vedením o příchodech něterých hráčů.
Samozřejmě si odpočinu, ale průběžne budeme chystat letní přípravu, pracovat na kádru, takže ten kontakt budeme mít pořád. Já se tady musím párkrát ukázat, protože budeme tyto věci probírat, tak abychom to nachystali, ale už tam nebudou ty zápasové nervy.

Je tedy vůbec možné se od hokeje aspoň na chvíli odprostit?
Zatím na to moc času nebylo. Včera jsme měli společenou večeři s hráči, předtím jsme dopoledne seděli tady na stadionu s probírali nějaké ty možnosti. Uvidíme, co přinesou další dny. Já si určitě půjdu zahrát tenis s partou, se kterou chodíme a nějaké další věci. Bez toho hokeje se ale ani nedá být, když tím žije člověk celý život. Zachvíli je mistrovství světa, teď vrcholí extraliga... Určitě od hokeje nějaký odpočinek jo, ale úplně to nelze.

Čtěte více:

Autoři | Foto Marek Rigo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.