čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO: První den EFT v Olomouci - Švýcarky otočily zápas s Českem. Švédky přestřílely Finky

České florbalistky v pátek sehrály první zápas Euro Floorball Tour, které probíhá v Olomouci. Sportovní halu tak místo volejbalistek zaplnily právě florbalistky.

Již během první minuty zápasu se češkám podařilo vstřelit gól. Eliška Krupnová přihrávala Nele Kapcové a ta už měla jednoduchý úkol. Míček přiťukla do téměř prázdné brány. Další gól přidaly domácí florbalistky těsně před koncem první třetiny. Podařilo se jim využít přesilovku 5 na 3 a po krásné kombinaci vstřelila branku Denisa Ratajová. 

Druhá třetina už byla pro české fanoušky hořká. Natalie Spichigerová snížila vedení domácích v 22. minutě na 2:1. Dominika Kubišová se zanedlouho po pěkné otočce prosadila a zvýšila na 3:1. Českám se následně sice povedlo ustát oslabení, ale po tlaku Švýcarek přišel gól do sítě Příleské. Stav utkání byl tedy 3:2. Češky už neměly zápas pod kontrolou jako na začátku a tahaly za kratší konec. Po gólech Gerigové a Ruttimanové se Švýcarky dostaly do vedení 4:3.

Pomyslný hřebík do rakve byla pro domácí obrovská chyba v obraně, kdy se nedomluvily Paloncyová a Urbánkovou a doslova tak darovaly švýcarským florbalistkám pátý gól. Svěřenkyně Miroslava Janovského se po zbytek třetiny neuměly prosadit a chyběl jim klid při koncovce. Malou jiskřičku naděje vykřesali rozhodčí, když pro Česko nařídili trestný nájezd. Ten však kapitánka Billá neproměnila a Češky tak už další gól nepřidaly. Vítězství týmu helvéckého kříže potvrdila Ulberová, která vstřelila gól do prázdné brány. Domácí hráčky tak podlehly v prvním zápase Švýcarkam 3:6.

Celý zápas provázela výborná atmosféra a diváci si první den Euro Floorball Tour vyloženě užívali. Do sportovní haly jich dorazilo 603.

Finky skolila Hultgrenová

Florbalovou show v Olomouci odstartovala skandinávská bitva dvou nejlepších týmů současnosti – Švédska a Finska.

Do vedení šly jako první úřadující mistryně světa ze Švédska, ovšem na gól se čekalo na florbal nezvykle dlouho až do druhé třetiny. To se do růžku finské branky pěkně trefila Elle Rasmussenová a roztrhla gólový pytel. Dvougólové vedení pak zařídila po protiútoku Eiremoová a pro hráčky země tří korunek to vypadalo na poklidné utkání.

Pak však přišla komplikace v podobě nařízeného trestného střílení, které proměnila Veera Kauppiová, a snížila tak na 1:2. A finské blondýny rázem ožily. Své obrovské šance však neproměnily, a tak hned přišel zákonitý trest. Dvakrát za švédské florbalistky skórovala Hultgrenová. Finky ale zase po chvíli do zápasu vrátila Pollanenová. Nicméně Hultgrenová reagovala další trefou a zaznamenala tak během šesti minut hattrick.  

Pak už si švédské florbalistky vedení hlídaly. Z kraje třetí třetiny poslala svůj tým do čtyřgólového vedení Delgadoová, do pětigólového pak Steenová. První zápas letošního Euro Floorball Tour si aspoň zpříjemnila Kauppiová, která vstřelila druhý gól v zápase. Střelecky však zápas uzavřely švédské královny, konkrétně rovněž druhým gólem Delgadoová. Švédsko tak porazilo Finsko 8:3

V mixzóně se čekalo na hvězdu utkání Johannu Hultgrenovou, ovšem ta rozhovor v angličtině odmítla, a tak ji musela nahradit autorka druhého gólu Švédek Josefina Eiremová. „Dnes to bylo těžké jako všechny zápasy proti Finsku, ale odehrály jsme dobrý zápas. První třetina sice nebyla podle našich představ, ale další dvě už ano,“ hodnotila zápas švédská útočnice.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.