čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Navzdory oteplení hlásí lyžařské areály v Jeseníkách stále dobré podmínky

Lyžařské areály v Jeseníkách navzdory oteplení nabízejí dostatek sněhu a všechny jsou v provozu. V nižších oblastech Olomouckého kraje už sněhu na sjezdovkách ubylo a některá zimní střediska o předchozím víkendu spustila vleky naposledy. Stále se však lyžuje v okolí Olomouce.

Například na Ovčárně v Jeseníkách je nyní zhruba 150 centimetrů sněhu, který je i přes oteplení stále zmrzlý a odolává paprskům jarního slunce. „I při těchto teplotách je lyžování na tvrdém sněhu poměrně náročné a vyžaduje velkou opatrnost, protože hrany lyží pořádně nezabírají," řekl dnes dispečer Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

V Jeseníkách jsou podle něj v provozu všechna zimní střediska a lidé mohou bez obav vyrazit i na oblíbené běžecké trasy. „Je to teď takové jarní lyžování. Je teplo a svítí slunce, sníh je ale tvrdý," podotkl Hejtmánek.

Velmi dobré sněhové podmínky nabízí například areál na Červenohorském sedle, jehož sjezdovky pokrývá 70 až 90 centimetrů sněhu. „Sníh je po ránu tvrdý, zmrzlý. Přes den jarní lyžování," uvedli provozovatelé areálu. Lyžuje se také v Jonas Parku v Ostružné či na svazích v nedaleké Branné.

Lyžovat se o víkendu bude také v Hlubočkách u Olomouce, které stále mají dostatečnou zásobu technického i přírodního sněhu. „Určitě pojedeme," řekl dnes provozovatel areálu Michal Stojmenov. Vleky se už naopak nerozjedou v Kladkách na Prostějovsku, kde byla lyžařská sezona ukončena minulý týden.

V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Horští záchranáři v terénu provedou nové měření, jelikož slunečními paprsky ohřátá vrchní vrstva mocné sněhové pokrývky může hlavně na jihovýchodních svazích spustit lavinu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.