čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Provozovatelé lyžařských areálů na Jesenicku jsou připraveni na zimní sezonu

Především do zázemí pro návštěvníky, ale i do služeb investovali letos provozovatelé lyžařských areálů v Olomouckém kraji před nadcházející zimní sezonou. I nadále vkládají peníze do techniky potřebné pro umělé zasněžování svahů, které je pro rozjezd i udržení sezony již nezbytné. Největší investici má za sebou zřejmě areál na Červenohorském sedle, kde zakoupili novou lanovou dráhu, v provozu však bude až příští sezonu. Loni se na horách začalo lyžovat 2. prosince a sezona definitivně skončila 28. dubna, kdy se zastavily vleky na Ovčárně.

V Přemyslově otevřou nové ubytovací zařízení se 40 lůžky. „Začali jsme ho stavět před dvěma lety, nyní to spěje do konce a otevřeme na vánoční svátky. V okolí areálu je málo ubytovací kapacity a v tomto rozsahu chybí. Chtěli jsme vyřešit problém, kdy lidé nechtěli dojíždět a chtěli bydlet přímo v areálu. Dojíždění na Přemyslov je zvlášť v zimě poměrně komplikované,“ řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Stavba ubytovacího zařízení, které je součástí obslužného objektu, stála 14,5 milionu, dalšího půldruhého milionu investovalo středisko do vybavení. „Letos jsme investovali také do rekonstrukce čerpací stanice určené pro zasněžování a pořídili jsme také novou techniku určenou pro zasněžování,“ dodal Podzimek. Řekl, že otázka jízdného je zatím otevřená.

Na Červenohorském sedle investují částku v řádu milionů korun do nové lanové dráhy. „Bohužel se nám ale nepodařilo získat stavební povolení, stavět ji tak budeme až příští rok. Půjde o novou odpojitelnou čtyřsedačku s bublinou, která zajistí komfort lyžařů. Lanovka bude navíc samozřejmě rychlejší, pojede jednou tak rychleji jako ta stávající,“ řekl provozovatel areálu Martin Dubský. Doplnil, že se podařilo také dokončit rozšíření modré sjezdovky a rozšíření dojezdu k lanové dráze. „Jízdné se nadcházející sezonu zdražovat nebude,“ dodal Dubský.

V lyžařských areálech v Karlově se po loňských investicích zaměřili na zázemí a služby. „V minulých letech se investovalo do technologií, do lanovek a zasněžování. Před tou letošní sezonou tak investice směřovaly spíše do sektoru služeb. Šlo hlavně o občerstvovací služby a snižování ekologické zátěže, což znamená ústup od jednorázového plastového nádobí. Bylo tak potřeba dovybavit a nakoupit nádobí,“ řekl zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. O ceně skipasů se podle něj jedná.

V Koutech na Šumpersku podle slov zástupce lyžařského areálu Petra Marka, investovali před nadcházející sezonou do rozvoje zasněžování a do obnovy technického parku, jako jsou rolby a skútry. Provozovatelé také pořídili nový skibus, který bude vozit lyžaře zdarma od vlakového nádraží v Koutech k areálu a od ubytovacích zařízení.

Podle slov Michala Stojmenova, zástupce areálu v Hlubočkách u Olomouce, mají kromě investic do zasněžování v plánu postavit schody od vlakové zastávky pro rychlejší přístup návštěvníků. Pořídit chtějí také ochranné matrace na sněhová děla a zvětšit odstavnou plochu. Cena jízdenek bude během 14 dnů zveřejněna na stránkách areálu.

Autoři

Štítky ČR, turistika, rekreace, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.