čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Sezóna v Jeseníkách definitivně začala, za lyžováním vyrazily o víkendu stovky lidí

Stovky lidí si o víkendu nenechaly ujít jednu z prvních možností lyžování v nové sezoně v Jeseníkách. Otevřeno měl například areál v Branné na Šumpersku nebo Ski Aréna Karlov na Bruntálsku. V sobotu zahájilo provoz také středisko na Červenohorském sedle.

V Branné lidé zatím mohou denně lyžovat na modré sjezdovce, leží na ní v průměru 40 centimetrů převážně technického sněhu. „I když sněžilo, byla v sobotu návštěvnost super. Dneska už byla slabá, protože pořád padal mokrý sníh a pršelo. Přestalo to až odpoledne. V sobotu přišlo 300 až 400 lidí, dneska možná stovka. Jede nám lanovka a modrá sjezdovka o délce necelých 600 metrů," uvedl zástupce střediska Rostislav Procházka.

Premiérově v nové zimní sezoně se v sobotu rozjela lanovka na Červenohorském sedle. „Přišli skalní fanoušci, v sobotu i v neděli lyžovalo okolo 200 lidí. Neděle byla malinko silnější, ze začátku bylo lepší počasí. V sobotu byla mlha, v neděli bylo polovinu dne vidět, pak se zatáhlo a začalo sněžit a pršet, takže to bylo smutnější. Na hlavní páteřní sjezdovce plus na spojce máme 50 a více centimetrů sněhu. Nějakých 1,8 kilometru sjezdovek máme s rezervou bez problému vysněžených," řekl zástupce střediska Martin Dubský. Areál se podle něj návštěvníkům znovu otevře pravděpodobně ve středu, případně ve čtvrtek.

Několik stovek lidí se o víkendu pohybovalo na sjezdovkách v Karlově. „Už minulý víkend jsme zahájili sezonu na jedné čtyřsedačkové lanovce, tento víkend se připojila druhá čtyřsedačková lanovka. Lyžuje se na technickém sněhu, přírodní sníh je v zanedbatelném množství, spíše jen dotváří atmosféru. Lyžuje se prakticky každý den. Ostrý sezonní provoz začne o Vánocích, zatím jsou vysněženy jen hlavní sjezdovky," uvedl za Ski Arénu Karlov Jaroslav Lukeš.

O víkendu se lyžovalo také na sjezdovkách v Kopřivné na Bruntálsku nebo v Hrubé Vodě na Olomoucku. Technická závada na lanové dráze naopak zhatila avizované sobotní zahájení lyžařské sezony v Ramzové na Jesenicku. Lyžuje se zejména na uměle vyrobeném sněhu. Přírodního je v Jeseníkách málo, na běžecké lyžování to prozatím rozhodně není. Na Vysoké Holi v nadmořské výšce 1464 metrů hlásila dnes ráno jesenická horská služba 15 centimetrů sněhu, z toho sedm centimetrů nového, a silnou mlhu. Teplota se tam ráno pohybovala kolem minus tří stupňů Celsia.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.