neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Jeseníkách na mnoha místech nasnežilo, definitivně začala lyžařská sezóna

V jesenických lyžařských areálech se naplno rozjela zimní sezona. Pomohlo tomu i počasí, na mnoha místech napadl sníh, takže jsou už bílé nejen sjezdovky, ale i jejich okolí. Teploty z posledních dnů však provozovatelům nedovolily zasněžovat, místy se tak jezdí pouze na omezených tratích. Návštěvnost na horách je poměrně velká.

Zimní atmosféru si dnes užívali například návštěvníci na Červenohorském sedle. „Vypadá to u nás krásně. Sněží, napadlo 15 až 20 centimetrů sněhu. Parkoviště je plné, lidé byli nedočkaví. V areálu se pohybuje asi tisíc lidí. Většina je na lyžích, někteří jsou na bobech a sáňkách. Otevřeno už máme pořád," řekl dnes vedoucí areálu Martin Dubský.

Sníh napadl také v Karlově na Bruntálsku, kde se dnes spouštěly další dvě lanové dráhy, Myšák a Klobouk. Od pátku se rozjede ve Ski Aréně Karlov také Kazmarka, a tím bude areál zprovozněn celý. „Napadlo nám přes noc pár centimetrů mokrého sněhu. Postupně sice odtává, ale vytvořilo to zimní atmosféru a bílo už je konečně všude," uvedl zástupce areálu Jaroslav Lukeš.

Přesto se v Karlově lyžuje pouze na místech, která se podařila uměle zasněžit. "V příštích dnech, pokud to počasí dovolí, pustí se zasněžovací technologie opět do práce. Je potřeba ještě vylepšit stávající sjezdovky a pracovat na rozšíření lyžování, protože z 12 kilometrů sjezdových tratí je v tuto chvíli v provozu méně než polovina," doplnil Lukeš. V Karlově je provoz dnes sváteční, lyžuje se bez front. „Očekáváme, že první větší nápor lyžařů přijde v pátek," dodal zástupce areálu.

Sezona se od středy rozjela také v Koutech nad Desnou na Šumpersku. „Pro lyžaře a snowboardisty je otevřena hlavní sjezdovka Hřebenovka společně se sjezdovkami U Vrtulí a K Snowparku. V provozu je šestisedačková lanovka a dva vleky," uvedl za areál Tomáš Hrbáček. Ode dneška se spustily vleky také v Přemyslově na Šumpersku. „V provozu je lanovka a modrá sjezdovka. Nasněžilo nahoře zhruba deset centimetrů, dole pět centimetrů. Lidé přijíždějí do chat, je to zatím pozvolný nástup," řekl dnes zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

Podle informací jesenické horské služby leží v nejvyšších místech Jeseníků 20 centimetrů sněhu, z toho pět centimetrů nového.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, sjezdovky, Jeseníky, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.