pátek 3. května 2024 Alexej

Lyžaře špatné podmínky pro lyžování v Jeseníkách neodradily, napadl i přírodní sníh

Poměrně vysokou návštěvnost hlásí o prvním letošním víkendu provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách. V nejvyšších partiích hor napadl během víkendu i přírodní sníh, zimní atmosféru tak připomíná i okolí sjezdovek. Na Ovčárně však dnes museli provozovatelé část vleků zastavit kvůli silnému větru. Na horách si již užívají také běžkaři, hlavní běžecké stopy jsou strojově upravené. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Horští záchranáři během víkendu ošetřili 15 lidí.

Slušnou návštěvnost měli přes víkend například na Červenohorském sedle. "Přesto, že prázdniny jsou již dlouhé a končí, byla návštěvnost vysoká. Každý den se nám tady pohybovalo 1500 až 2000 lidí. Někteří na sjezdových lyžích, někteří na běžkách, byli tady také skialpinisté i lidé pěšky. Dnes bylo slunečno, takže to byla paráda," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Na sedle napadlo v sobotu zhruba 15 centimetrů přírodního sněhu. Po inverzi, při níž na horách bylo poměrně teplo, se daří znovu i zasněžovat zbývající svahy. "Máme v provozu hlavní modrou sjezdovkou v délce 1,5 kilometru, spojku v délce 300 metrů a další modrou sjezdovku v délce kilometru. Nejede nám pouze červená závodní sjezdovka a jižní svahy, kde nemáme zasněžování. Nicméně modré sjezdovky jsme rozšiřovali a jsou schopné návštěvníky pojmout," uvedl Dubský.

Zhruba 20 centimetrů přírodního sněhu připadlo také na Ovčárně. V lyžařském areálu, který spoléhá vzhledem ke své poloze v národní přírodní rezervaci pouze na přírodní sníh, tak opět vylepšili podmínky. Dnešní silný vítr však naopak donutil provozovatele zastavit vleky vedoucí na hřeben. "Dnes jezdil pouze malý Václavák, už se ale vítr uklidnil. Jinak máme v provozu také vlek B. Po sobotním hustém sněžení chlapi pracují na spuštění dalších vleků. Sníh podmínkám určitě pomohl," řekla za středisko Renáta Figurová. Podotkla, že lidé využívají také běžecké trasy. "Jsou projeté k nám na Švýcárnu a na Červenohorské sedlo, jsou také kolečka pod Kurzovní chatou, na lyžování ideální," doplnila Figurová.

Poměrně vysokou návštěvnost zaznamenalo středisko Přemyslov na Šumpersku. "Byl to lepší průměr na to, že je po Novém roce. Dosněžovali jsme malý vlek, ale kvůli inverzi se nám to nepodařilo. Dnes v tom budeme pokračovat, od úterka chceme zprovoznit také dětský areál a pak veškerou techniku nasadíme na červenou sjezdovku," uvedl vedoucí areálu Jaroslav Podzimek.

Jesenická horská služba ošetřila během víkendu 15 úrazů, šlo především o pády na lyžích a snowboardech. „Návštěvnost byla vysoká v sobotu, v neděli střední, počet úrazů byl spíše menší. Co se týče podmínek, byl hodně silný vítr a extrémně silná mlha na hřebenu. Podmínky pro běžkaře tak byly spíše horší," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. V nejvyšších partiích hor leží nyní zhruba 35 centimetrů sněhu. V porovnání s loňskem je ho podstatně méně. Loni v tuto dobu už na horách kvůli velkému množství sněhu platil třetí lavinový stupeň.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.