pátek 3. května 2024 Alexej

Za lyžováním vyrazily o víkendu do Jeseníků i přes špatné podmínky tisíce lyžařů

Tisíce lidí si o víkendu nenechaly ujít i přes proměnlivé počasí možnost lyžování v Jeseníkách. Především v sobotu byly sjezdovky v zimních areálech plné. I když se stále lyžuje především na technickém sněhu, víkendová návštěvnost byla nadprůměrná, řekli dnes zástupci oslovených středisek. V Jeseníkách nadále platí první lavinový stupeň, který znamená nízké nebezpečí pádu lavin.

V průměru 40 centimetrů sněhu leží na otevřených sjezdovkách ve středisku na Červenohorském sedle. "Jede nám hlavní nejdelší sjezdovka, dětská spojka plus modrá sjezdovka a čtyři vleky. Víkendová návštěvnost byla dobrá, každý den tady určitě bylo přes tisíc návštěvníků. V sobotu bylo počasí dobré, dnes ráno mlha, pak se nám vyjasnilo, takže dneska to bylo o něco slabší. Podle reakcí lidí to hodně z nich řešilo tak, že počkali až na dobu po svátcích, kdy bude na sjezdovkách méně lidí," uvedl vedoucí areálu Martin Dubský.

Stovky lidí dorazily v sobotu i v neděli do lyžařského střediska v Branné na Šumpersku. "Tento víkend byl takový vánoční. Počasí slušné, ráno to bylo zmrzlé, dneska jsme dokonce viděli i sluníčko, takže lidí bylo dost a myslím si, že si to užili. Akorát nemáme ještě udělanou červenou sjezdovku, takže se trošku tlačili na modré. Lyžuje se na technickém sněhu, v okolí je jen třícentimetrový poprašek," řekl zástupce areálu Rostislav Procházka.

Plně v provozu ještě není ani středisko v Přemyslově na Šumpersku. "V době, kdy mrzlo, se nám podařilo zasněžit modrou sjezdovku a dětský areál, otevřená ještě není červená sjezdovka. Máme od 30 centimetrů do metru sněhu. Je to všechno technický sníh. Včera (v sobotu) drobně sněžilo, dnes to bylo beze srážek. Víkendová návštěvnost byla celkem dobrá, jsme spokojení. Sobota byla silnější, to jsme měli zhruba 1500 návštěvníků, v neděli asi 1000," uvedl zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

Podle informací horské služby leží nyní na hřebeni Jeseníků okolo 25 centimetrů vlhkého a na povrchu zmrzlého sněhu. Na závětrných svazích je sněhu uloženo více. Díky střídání teplot pod nulou a nad nulou se sněhová vrstva postupně stabilizuje. Od konce prosince platí v Jeseníkách první lavinový stupeň. Znamená nízké nebezpečí pádu lavin, kdy je sněhová pokrývka celkem dobře zpevněná a stabilní. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to pouze ojediněle ve velmi strmém terénu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, sjezdovky, Jeseníky, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.