pátek 26. dubna 2024 Oto

Na jesenických sjezdovkách se o víkendu lyžovalo nad mraky, byla inverze. Záchranáři měli ale napilno

Slunečné a mrazivé počasí přilákalo během tohoto víkendu do Jeseníků tisíce lyžařů. Podle provozovatelů lyžařských středisek byla návštěvnost velmi dobrá, na některých místech se podařilo díky nízkým teplotám takzvaně dosněžit dosud uzavřené sjezdovky. V horách nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, v nejvyšších partiích leží kolem půl metru sněhu. Horští záchranáři ošetřili o víkendu kolem 15 úrazů, řekl jejich dispečer Jiří Hejtmánek.

Velkou návštěvnost hlásí například na Červenohorském sedle. „Bylo krásně, slunečno, inverze, ideální podmínky a spousta lidí. Všechny sjezdovky už máme v provozu, podařilo se nám již dosněžit také červenou, takže máme zprovozněné kompletně celé severní svahy. Na jihu nám jede takzvaný dětský Adámek pro nejmenší a začátečníky, v provozu je dětská školka a o víkendu se nám podařilo zprovoznit také malý snowpark, takže jedeme na plný pecky," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Spokojeni byli i v Branné, o víkendu tam zamířily stovky lyžařů. "O víkendu to vypadalo velmi dobře. Sníh, mráz, lidi a lyžování, pohodička. Zimu sice přidržovala mlha, ale nebyl tak výrazná. Všechno je namrzlé a hodně zimní. Sněhu máme dost, kolem půl metru a více, už jsme přestali i zasněžovat. Kromě vleku, který je na přírodním sněhu, nám jede v areálu vše," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Slunečné počasí panovalo o víkendu na Ramzové. „Podmínky jsou naprosto luxusní, bylo nádherné počasí po oba dva dny. Tratě, které jsou v provozu, jsou ve výborné kondici. Návštěvnost byla průměrná. Mysleli jsme si, že bude více lidí, ale návštěvníky zřejmě odrazují zprávy v médiích o tom, že je málo sněhu a podmínky jsou mizerné. Podmínky jsou však velmi dobré. Když se lidé podívají na fotky a kamery u nás, tak tomu zřejmě nevěří," řekla za areál Karla Treu.

Lyžovalo se i v níže položených střediscích. Ačkoliv tam slunečné počasí kvůli inverzi nepanovalo, zájem o lyžování přesto byl a sjezdovky se plnily. "Návštěvnost byla slušná, sněhové podmínky jsou vynikající. Počasí bylo inverzní s oblačností, ale lidí neubývá. Na svazích, které jsou v provozu a jsou zasněžené, leží až 65 centimetrů sněhu," řekl zástupce areálu v Hlubočkách u Olomouce Michal Stojmenov.

Podle členů jesenické horské služby byl počet úrazů standardní; odpovídá současnému zimnímu období. "Návštěvnost byla velká všude, bylo krásné počasí, lidí byla spousta," podotkl Jiří Hejtmánek. Na Ovčárně dnes vpodvečer začal armádní přebor Winter Survival, do kterého se letos zapojily dvě desítky armádních družstev z Česka a dalších čtyř zemí. Šedesát závodníků na 26. mezinárodním mistrovství v zimním přírodním víceboji čekají během následujícího týdne náročné přesuny zasněženým terénem jesenických hor, na dno sil si sáhnou po fyzické i psychické stránce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, azuro, inverze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.