pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Víkendovou návštěvnost lyžařských areálů v Jeseníkách nepříznivě ovlivnilo teplé počasí

Provoz lyžařských areálů v Olomouckém kraji o víkendu nepříznivě ovlivnilo výrazné oteplení a deštivé počasí, kvůli kterému některé areály dočasně omezily provoz na sjezdovkách. V příštích dnech by se mělo opět ochladit a vlekaři doufají v to, že sněhové podmínky ještě několik týdnů budou lyžování přát.

Na Červenohorském sedle na pomezí Šumperska a Jesenicka se včera lyžovalo pouze na modré a na žluté sjezdovce. Kvůli oteplení a dešti byl provoz na červené sjezdovce dočasně přerušen. „Návštěvnost o víkendu byla zhruba poloviční než obvykle. Překvapilo nás, že v sobotu byla návštěvnost vyšší, v neděli už to bylo zase slabší,“ uvedl vedoucí areálu Martin Dubský.

Teplé a deštivé počasí v sobotu poškodilo vrstvu technického sněhu na sjezdovce v Kladkách na Prostějovsku. „Z důvodu nočních prudkých dešťů byl včera v provozu jen vlek poma a dětské lano,“ oznámili provozovatelé areálu.

Lyžaři se o víkendu proháněli i v Jonas Parku v Ostružné na Jesenicku či v Branné na Šumpersku, kde svahy pokrývá v průměru 40 centimetrů sněhu. Návštěvnost sjezdovek v Branné byla podle provozovatelů areálu průměrná, na své si tam tentokrát kvůli dešti nepřišli běžkaři. „Běžecká stopa se po dešti ztratila. Kluci běžkaři byli před víkendem natěšení, bohužel přišel déšť. Provoz lyžařského areálu jsme ale po oblevě nemuseli omezit, jedeme jako předtím,“ řekl provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Lyžaři se to o víkendu hemžilo v Hrubé Vodě a Hlubočkách u Olomouce, kde sjezdovky pokrývá silná vrstva technického sněhu. Okolní svahy jsou ale prakticky celou zimu bez sněhu. Pohledem na lyžaře v Hrubé Vodě se o víkendu jezdili kochat cyklisté z okolí, které teplé počasí přimělo usednout do sedla svých kol. „Přes výraznou oblevu je areál v provozu. Sněhu máme dostatek a přerušení provozu nehrozí,“ uvedli provozovatelé areálu v nedalekých v Hlubočkách.

Jarní počasí se nevyhnulo ani Karlovu pod Pradědem v Jeseníkách. „Přírodní sníh roztál, technický sníh na sjezdovkách zůstává. K omezení provozu kvůli počasí nedochází, jedou všechny lanové dráhy i vleky, otevřeny jsou téměř všechny sjezdovky. Kvalitu lyžování zlepší ochlazení, avizované na příští týden,“ řekl Jaroslav Lukeš ze Ski Arény Karlov. Na vrcholcích Jeseníků je zhruba 60 centimetrů sněhu a platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.