pátek 29. března 2024 Taťána

Na červnový závod Ecce Homo se přihlásilo rekordních 213

Organizační výbor AMK Ecce Homo jede na plné obrátky a připravuje největší událost sezóny - Mistrovství Evropy v závodech do vrchu Ecce Homo. Nicméně, nejedná se o jedinou akci, kterou nás letos čeká.

Minulý víkend již proběhlo jarní testování vozidel před sezónou na zkrácené trati Ecce Homo.

Do uskutečnění stěžejního podniku Ecce Homo se bude konat ještě jedna brigáda na trati Ecce Homo. Již podruhé byla z důvodu špatného počasí zrušena, ale práce na nás stále čeká. Je potřeba zlikvidovat náletové dřeviny, aby měli dobrý rozhled jak jezdci, tak diváci. Sledujte naše oficiální informační kanály, budeme Vás o novém termínu informovat.

O víkendu 2. – 4. června se uskuteční 42. ročník Mistrovství Evropy Ecce Homo a uběhne již 118 let od prvního závodu vůbec. V loňském roce se na šternberský podnik přihlásilo rekordních 213 jezdců z 16 evropských zemí. Očekáváme velký zájem i v letošním roce a už nyní můžeme slíbit zvučná jména, která patří mezi elitu již nějaký ten rok, ale i zbrusu nová jména, která mohou zamíchat konečným pořadím, např. Belgičan Corentin Starck ze stáje slovensko – českého Jantar Teamu se speciálem Nova Proto NP01 V8 Mugen. V oficiálním programu k závodům si budete moci přečíst rozhovor s tímto jezdcem.

Rozhodně byste si neměli nechat ujít souboj mezi nejrychlejším Christianem Merlim, držitelem traťového rekordu a několikanásobného vítěze tohoto závodu, a domácím démonem Petrem Trnkou. Jako ze snu píšeme o faktu, že přiblížit se těm úplně nejrychlejším dokáže český jezdec, o to víc, šternberský pilot. Od doby zakoupení nového třílitrového vozu se Trnka pohybuje na předních příčkách absolutního pořadí českých i evropských závodů. Zmiňovaný Ital Merli je velmi kvalitním pilotem a jedním z nejrychlejších jezdců v historii tohoto motorsportu. Trnka se ale nebojí bojovat s těmi nejlepšími. Buďte u toho a navštivte závod s obrovskou tradicí.

Z českých jezdců se můžete těšit také na legendu českých závodů do vrchu Miloše Beneše nebo domácího pilota Václava Janíka. Z jeho stáje budeme mít možnost zhlédnout více krásných vozů. Nebude chybět Marek Rybníček s naprosto unikátním vozem KTM GTX-bow. Na svůj minulý úspěch by chtěl navázat i Petr Vítek a můžeme se těšit samozřejmě i na další šternberské jezdce.

AMK Ecce Homo má také své jezdce, kteří jezdí pod hlavičkou tohoto automotoklubu. Horkou novinkou je fakt, že pro letošní sezónu se oficiálním jezdcem AMK Ecce Homo stal Švýcar Ronnie Bratsch, který bude soutěžit s českou závodní licencí. Budeme mít možnost vidět krásné a dosti výkonné Mitsubishi v rukou velmi rychlého jezdce. Již brzy se můžete těšit na rozhovor s tímto jezdcem, který pro Vás připravujeme.

Evropský koncept závodu zůstává nezměněn, v pátek v podvečer proběhne zahájení závodu Ecce Homo na Hlavním náměstí, v sobotu se odjedou dvě tréninkové jízdy a v neděli pak dvě závodní. Kromě formulí a tzv. placek ale budete mít možnost vidět spoustu jedinečných vozů Kategorie 1. Nebudou chybět závodní automobily značky Porsche, Lamborghini, Mitsubishi, BMW, Škoda a další.

Na letošní rok jsme si pro Vás připravili novinku. Během celého závodního víkendu budete mít možnost navštívit pravý dakarský bivak, kde bude zaparkováno několik kamionů soutěžících na letošním Dakaru. Budete mít jedinečnou možnost tato monstra vidět také „v akci“ na trati Ecce Homo. Budeme o svezení v dakarském kamionu dokonce soutěžit, sledujte naše oficiální webové stránky, facebook nebo instragram a můžete vyhrát!

Nejen dakarské kamiony budou k vidění, ale nebude chybět ani hudba, pivo a stánky s občerstvením. Na Hlavním náměstí totiž proběhne doprovodný program Město v pohybu, který bude pro všechny opět zcela zdarma.

Vstupné na rok 2023:

sobota 250 Kč (sobota snížená 150 Kč)

neděle 300 Kč (neděle snížená 200 Kč)

víkendová 400 Kč (víkendová snížená 250 Kč)

depo víkendová 100 Kč

Nová zatáčka: 200 Kč parkovné a 500 Kč kauce za postavená obydlí

Ke vstupence si můžete zakoupit oficiální tištěný program k závodům a nové reklamní a dárkové předměty

Druhou největší událostí je zářijová akce Ecce Homo Historic, která se taktéž již připravuje. Tato událost se těší čím dál větší oblibě jak z řad účastníků, tak samotných návštěvníků. Jsme za to velice rádi a stále pracujeme na vylepšování každého detailu. Ještě nikdy k nám nedorazilo přes 260 přihlášek, jako vlonï. A mezi nimi krásné veteránské skvosty. V loňském roce měla tato událost úplně poprvé svoji patronku, kterou se stala známá česká herečka Markéta Hrubešová. Na ni se můžete těšit i v letošním roce. Bude s námi po celou dobu sobotní výstavy, odstartuje odpolední Rally Ecce Homo Historic a opět nám něco dobrého uvaří.

Večerní společné setkání všech účastníků se uskuteční v Expozici času Šternberk, stejně jako naposledy. Nedělní jízdy na trati Ecce Homo se v letošním roce pojedou jako memoriál dvou velkých srdcařů, kteří nás nedávno opustili. Dvou pravidelných účastníků a legend. Dlouhá léta jezdili do Šternberka na Ecce Homo a my si vážíme jejich vždy zachované přízně. Soutěž pravidelnosti Ecce Homo Historic se uskuteční jako Memoriál pana Luďka Valenty a pana Jaroslava Louna nejstaršího.

Současně s Ecce Homo Historic se na Hlavním náměstí uskuteční Šternberské slavnosti plné kvalitní hudby, dobrého piva doprovodného programu pro děti.

Symbolické ukončení sezóny se uskuteční v Kulturním domě ve Šternberku při tradičním Společenském večeru AMK Ecce Homo a Města Šternberk, v pátek 10. listopadu. Večer plný tance a dobré zábavy se koná každý rok jako rozloučení se starou sezónou.

Ať už se rozhodnete navštívit jakoukoliv z výše uvedených akcí nebo dokonce všechny, jste srdečně zváni a přejeme Vám kvalitní sportovní a společenské zážitky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj AMK Ecce Homo Šternberk v ÚAMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.