sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na Czech Cycling Tour jel poprvé tým Novo Nordisk, tvoří ho jezdci s cukrovkou

Profesionální cyklistický tým Team Novo Nordisk, tvořený pouze jezdci s diabetem z celého světa, se v letošním roce poprvé zúčastnil prestižního mezinárodního závodu Czech Cycling Tour 2016, Světový pohár v silniční cyklistice – o pohár hejtmana Olomouckého kraje. Osmý ročník tohoto cyklistického závodu, který je současně jednou z nejsledovanějších sportovních událostí v České republice, se letos konal od 11. do 14. srpna. Největším úspěchem týmu Team Novo Nordisk na Czech Cycling Tour bylo skvělé 14. místo sprintera Davida Lozana v závěrečné etapě závodu.

V rámci doprovodných akcí Czech Cycling Tour 2016 byl instalován také speciální stan společnosti Novo Nordisk a to v prostoru startu a cíle časovky teamů ve Frýdku-Místku dne 11. srpna na ulici Bruzovská/Jeronýmova a v prostoru cíle druhé etapy v  Uničově dne 12. srpna na ulici Dukelská. Stan byl pro veřejnost otevřen oba dny od 14:00 do 18:30. Ve stanu proběhly prezentace pacientských organizací, veřejnost měla možnost pobavit se s odborníky v oblasti diabetu, stravování a sportu a také si zjistit svoje hladiny cholesterolu a cukru v krvi a ověřit si tak osobní rizika pro vznik diabetu.


David Lozano

Společnost Novo Nordisk také pro všechny připravila možnost zapojit se do charitativní akce na pomoc třem mladým a talentovaným sportovcům s diabetem 1. typu. Stačilo ujet pár kilometrů na připravených stacionárních kolech. Za každý najetý kilometr věnuje společnost 100 Kč. Celkem bylo ve stanu najeto více než 500 km. Stan navštívili i jezdci týmu Team Novo Nordisk, kteří se tam setkali s mladými lidmi, kteří také mají diabetes a přečetli si vzkazy od dětí, které se akce nemohly zúčastnit.

Team Novo Nordisk tvoří sportovci s diabetem z celého světa (cyklisté, triatlonisté a běžci). V jeho čele působí první mužský profesionální cyklistický tým, který je složen pouze z jezdců s diabetem. Jeho posláním je inspirovat, vzdělávat a motivovat lidi, kteří jsou zasaženi tímto onemocněním. Team Novo Nordisk byl založen v roce 2012 a v roce 2013 se stal prvním profesionálním cyklistickým týmem na světě, jehož členové se všichni léčí s diabetem 1. typu.

Sportovci s diabetem z Team Novo Nordisk jsou příkladem, že neexistují žádné hranice toho, co lze s tímto onemocněním dosáhnout. V roce 2021, kdy si připomeneme 100. výročí objevu inzulínu, doufají, že se zapíší do historie svojí účastí na Tour de France. Hlavními sponzory týmu jsou dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk a italský výrobce jízdních kol určených pro silniční závody Colnago.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.