sobota 20. dubna 2024 Marcela

RIO 2016: Jsem motivovaný do budoucna. Věřím, že úspěchy přijdou, říká Alexander Choupenitch

Mladý brněnský šermíř Alexander Choupenitch po příjezdu do olympijského parku na Lipně zhodnotil svůj výkon v Riu. I když se mu letos příliš nedařilo. Neúspěch ho nezlomil a už teď vyhlíží budoucí úspěchy.

Jaké jsou vaše dojmy z Ria?
Musím říct, že se tam sešla úžasná parta lidí. Všechno jsme brali v klidu a bylo to v super atmosféře. Líbilo se mi, jak jsme si navzájem fandili. Bylo to prostě skvělé.

Mluvilo se o tom, že zázemí pro sportovce je v Riu nedodělané. Byly tam nedostatky?
Nedostatky tam byly, ale nejsme žádné primadony. Nebylo to nic, co by se nedalo nějak vyřešit. Musím říct, že pro český olympijský tým bylo všechno zorganizované skvěle a podmínky jsme měli úžasné. Že jsme si museli stáhnout igelit z podlahy... No, tak co? Přidělali jsme si obrazy... Byla to taková bojovka, ale nebylo to nic, co by nějak vadilo.

Atmosféra, když jste byl na planši, to je asi něco jiného než třeba na světovém poháru…
Je to jiné v tom, že člověk si trošku připustí tu myšlenku, že ho opravdu sleduje hodně lidí. Nejen tam, ale i po celém světě. Celkově ta pozornost, jaká byla před olympiádou a i po ní, je větší, než bývá normálně. To jsou prostě olympijské hry. Hlavně kvůli těm lidem, kteří mi fandili, je mi líto, že jsem nedokázal svůj zápas vyhrát. Jsem ale strašně motivovaný do budoucna a věřím, že úspěchy a vrcholy ještě přijdou.

V souboji proti Egypťanovi Alaaeldinu Abouelkassemu se zdálo, že jste hodně nabuzený. Na začátku se povedlo pár bodů, ale pak se soupeř dostal do trháku…
Popravdě, když jsme přijeli na Lipno a měli jsme čtyřicet minut pauzu, tak jsem se na zápas poprvé podíval. Dřív jsem neměl možnost se na něj kouknout nebo jsem zezačátku ani nechtěl. Nejsem vůbec spokojený s tím, jak jsem zápas vedl. Ještě se na to určitě párkrát podívám a vezmu si z toho ponaučení. Věřím, že v příštím světovém poháru to zúročím. Zúročím všechno, co jsem zažil, a když ne na světovém poháru, tak později. Jsou to zkušenosti k nezaplacení.

Hodně jste útočil na levé rameno. Byla to připravená strategie?
S leváky to tak dělám. Oni jsou tím levým ramenem natočeni k nám a mně tyhle útoku docela často vychází. On byl ale chytrý v tom, že měnil dobře vzdálenost. Myslím, že se na mně podepsala i nervozita a nemohl jsem to pořádně trefit. Normálně v tréninku to člověk trefuje skoro pořád.

Bylo tam hodně těsných neplatných zásahů. To se asi také hodně podepsalo na výsledku...
To je přesně ono. Na tréninku nebo na svěťáku tohle člověk dává. Potom když ale znervózní, tak najednou je to o centimetr nebo dva vedle, a to rozhoduje. Je to ale zkušenost. Kdybych do toho zápasu měl jít zítra... I když zítra nevím, jsem dost unavený. (smích) Prostě kdybych do toho měl jít znovu, tak si myslím, že zápas bude probíhat úplně jinak. Jsem prostě poučený.

V dalším kole potom Abouelkassem prohrál jen těsně s Italem Garozzem, který celý turnaj vyhrál...
Já jsem se po turnaji s Garozzem bavil. Říkal, že s Abouelkassemem to pro něj byl nejtěžší zápas. Egypťan vlastně v tom zápase vedl 7:3... Měl hodně dobrý den. Nechci se ale vymlouvat. Prostě jsem zápas prohrál, to se ve sportu stává. Jestli člověk vyhraje, nebo prohraje, to k tomu prostě patří.

Jsme v olympijském parku na Lipně, jak se vám tady líbí?
Líbí se mi tady moc. Je to docela náročné. Po té cestě jsme si moc neodpočinuli, spánek v letadle taky není nic moc, ale je to dobré. Lidi mě hrozně nabijí pozitivní energií.

Čtěte více:

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.