sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR s ředitelem Výstaviště Jiřím Uhlířem: Letní Flora nabídne spojení exotiky s tradicí

PR článek

Letošní letní Flora má hned dvě hlavní témata. Expozice půlstoletí s mečíky se podělí o místo s Malajsijskou inspirací. S blížící se letní Florou, která se bude konat od 18. – 21. srpna 2016, má ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř nabitý program. Přesto si na mě udělal chvilku čas, povyprávěl mi o přípravách letní Flory, na kterou všechny čtenáře srdečně pozval, a provedl mě po Smetanových sadech a Sbírkových sklenících.

Na co se podle vás mohou návštěvníci Flory letos těšit?
Výjimečná jsou dvě nosná témata. Jde o oslavu padesáti let výročí od založení organizace Gladiris, která se věnuje šlechtění a pěstování mečíků. Druhým tématem je Malajsijská inspirace. Velká část pavilonu A bude věnována právě exotické Malajsii, kterou jsme připravili ve spolupráci s ambasádou této země. Představíme také pavilon věnovaný včelám a včelaření. Rád bych zmínil také novinku letošní letní Flory, kterou je oslava výročí 450 let olomoucké knihovny. Ta exkluzivně představí normálně nepřístupné historické herbáře.

Přišlo mi zajímavé, že spojili téma mečíků s jihovýchodní zemí Asie, proto jsem chtěla znát důvod:
Mečík je květina, která patří typicky k létu. Malajsie je exotická země a taky patří k létu. Název mečík, jako gladiol, vychází z římského období a představuje druh kopí. Takže částečně navazujeme i na tradici Římanů v Olomouci.

Čím si mohou návštěvníci pobyt na letní Floře ještě zpestřit?
Kromě hlavní expozice jsme připravili bohatý  doprovodný program, ať už je to řada známých osobností jako Pavlína Filipovská, Karel Štědrý, Václav Faltus, Marcela Holanová a řada dalších. V sobotu jsme připravili ve spolupráci s Eko-kom, a.s. program pro děti, který se jmenuje Barevný den plný lákadel a atrakcí a má zábavnou formou upozornit na tříděné odpadů. Dále na návštěvníky čeká druhý ročník Mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů. Neměla by se opomenou přidružená výstava Vyznání růžím, protože léto patří právě růžím a zrovna v tomto období přichází druhá vlna kvetení růží i v našem Rozáriu.

V pátek se také uskuteční tradiční večerní prohlídka. Bude se jednat o slavnostně nasvícenou expozici pavilonu A. Je to pro všechny, kteří si chtějí užít výstavu v jiném světle a trošku komorněji.

Bude se Flora konat pouze na výstavišti nebo se program přesune i do jiných částí města?
V rámci letní Flory budou otevřené také sbírkové skleníky, rozárium, které nabídne oddechovou a relaxační zónu. Lidé se tam mohou potěšit krásou květin a celého spraveného areálu. A pokud dostanou hlad, tak je zvu i do příjemného prostředí naší Restaurace A.  Snažíme se, aby připravovaná jídla byla poctivá,  chutná a čerstvá. Je to alternativa vůči stánkovému občerstvení. 

V těchto chvílích usilovně pracujete na dokončení letní Flory, ale co plánujete do budoucna?
Olomoucké výstaviště nyní žije přípravou letní etapy Flory, ale i září je pro nás velmi náročné a nabité. Ve dnech 2.– 4. září nás čeká první ročník chovatelské výstavy mláďat, která nabídne tisíce zvířat. Bude se jednat zejména o králíky, holuby a drůbež. Jsem rád, že se vrací po zhruba sto letech na výstaviště téma chovatelských výstav a pevně věřím, že zakládáme novou tradici těchto akcí.

Po letní Floře se hned připravuje podzimní etapa, která návštěvníky zavede nejen na do výstavního areálu, ale také do pěti olomouckých chrámů, kde proběhne další ročník floristické show  Rozkvetlé památky.

V minulém týdnu jste spustili nový design webových stránek Flory, co vás k tomu vedlo?
Představení nového loga a puštění webových stránek je prvním krokem nového korporátního designu. Nové stránky by měly být přehlednější a pro návštěvníka příjemnější. Je to náš komunikační kanál, kde bychom chtěli zveřejnovat informace, aktualizace nejen k výstavám, ale i ohledně celého areálu Výstaviště Flora.

Druhá část mého rozhovoru se ubírala v trochu jiném duchu. Opustili jsme kancelář a zamířili do parku. „Když se na park podíváte vy, vidíte ho už krásně upravený, ale já za tím vidím ty hodiny práce, které do toho musíme dát. Ale stojí to za to,“ řekl Uhlíř, když jsme si všimli rozradostněných dětí hrajících si v parku. Smetanovy sady nejsou jenom místem odpočinku, ale také sportu. Nedávno se zde konal půlmaraton i čtyřiadvacetihodinová štafeta vozíčkářů.

Parky a výstaviště jsou domovem také pro zvířátka. Nedávno k nám do redakce přicházely fotografie pana a paní Kačenkových, kteří se vydávají na průzkum Olomouce. Pan Uhlíř o nich sice nevěděl, ale s radostí mi u jezírka zapózoval.

Ukázal mi také Sbírkové skleníky, které budou během letní Flory s platnou vstupenkou volně přístupné, a kde jsme potkali tohoto šikulu. Přiznám se, že zrovna kajmana jsem ve sklenících nečekala.

Prošli jsme si je skoro celé a já jsem jenom žasla nad množstvím exotických květin a keřů.

Zamířili jsme také do připravované expozice v pavilonu A. Vše bylo v přípravách, ale nepochybuji, že do konce týdne budou mít vše hotovo. Přímo uprostřed budovy dokonce vzniká i malé jezírko.

"Ozývají se nám dobrovolníci, kteří by chtěli přiložit ruku k dílu a pomoci se zvelebováním parků," řekl Uhlíř.  Připravujeme  podmínky pro zapojení dobrovolníků. Pan ředitel mi také ukázal růži, která získala nejvyšší ocenění a také ocenění za vůni na mezinárodní soutěži v italské La Tacita. Na rozloučení mi jednu věnoval a já jsem se samozřejmě hned píchla. Jenom doufám, že teď neusnu na sto let.  

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.