čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Ve dvouhrách už čeští reprezentanti skončili. Sledujte výsledky třetího dne z olomouckého Czech Open

Ve Sportovní hale Univerzity Palackého již třetí den zápolí špičky stolního tenisu. Jak si vedou naši reprezentanti? Přinášíme kompletní páteční výsledky.

Dvouhry na Czech Open už bez české účasti

Poslední dva čeští zástupci ve dvouhře na Czech Open v Olomouci dohráli a brány osmifinále jim tak zůstaly zavřené. Tomáš Tregler podlehl po bitvě Kazachstánci Kirillu Gerassimenkovi 3:4, Renáta Štrbíková nestačila na Maďarku Geoginu Potaovou

Souboj dvou hráčů z druhé stovky světového žebříčku sliboval vyrovnaný průběh. Devatenáctiletý Kirill Gerassimenko je aktuálně na žebříčku 172., Tomáš Tregler 179. Český hráč však mohl počítat s výhodou domácího prostředí. Do zápasu vstoupil lépe a vyhrál první set. Jenže pak v koncovce druhého nedotáhl do úspěšně slibný náskok a drama bylo na světě. "Cítím se hodně unavený a jsem hodně naštvaný. Takový zápas na velkém turnaji je potřeba dotáhnout do vítězného konce," shrnul stručně svoje vystoupení. Začal dobře, vyhrál první set a ve druhém měl výhodu dvou setbolů. Nevyužil ji. Pak prohrál i třetí set a ve čtvrtém prohrával 4:6. "Dokázal jsem to otočit a vyhrát, o to víc mě mrzí, že jsem v podobném výkonu nepokračoval i v rozhodujícím setu. Jenže za stavu 6:4 mi dal dvě těsná, ovšem nechytatelná prasátka a byl rázem opět na koni. Já už jsem pak z té únavy dělal drobné chyby, které mě možná stály vítězství. Co z toho, že jsem měl jeden mečbol, když jsem ho nedokázal využít. Mrzí mě to už kvůli divákům, kteří byli skvělí. Moc jim děkuji za podporu," dodal Tomáš Tregler.

Papírové předpoklady v duelu Štrbíkové s Potaovou hovořily jasně pro maďarskou hráčku, která je na aktuálním žebříčku 40., tedy o plných 44 míst před českou reprezentantkou. Tomu nakonec odpovídal také průběh zápasu. Maďarka velmi rychle ovládla začátek a vyhrála 4:0 "Ona má skvělou pasivní hru, obrovský přehled a cit. S tím mě docela lehce vyblokovala a vlastně mi neumožnila dostat se k mojí hře," konstatovala Renáta Štrbíková a přiznala, že taková prohra jí moc nemrzí. "Něco jiného by bylo, kdybych prohrála 3:4, kdybych měla něco, čím bych jí byla schopná přehrát a pak to nedotáhla do konce. Ale takhle, prostě byla lepší. Skvěle měnila tempo hry, hlavně ve velké hale dokáže neskutečně zpomalit míček, a s tím já prostě neumím nic udělat. Jsem ráda, že jsem na turnaji vyhrála jeden zápas. Přijela jsem ti do Olomouce zahrát, výsledky nejsou pro mne až tak důležité. Mnohem víc se soustředím například na soutěže družstev, protože tam vím, že máme třeba šanci bojovat na evropském šampionátu třeba o medaile. Sbírat body do žebříčku už není věc, která by mě nějak zvlášť zajímala."

Na turnaji v Olomouci tak už zůstaly ve hře pouze české deblové páry, které budou bojovat o postup do čtvrtfinále.

Tři české páry jsou ve čtvrtfinále čtyřhry

Po vyřazení všech českých hráčů a hráček ve dvouhrách na turnaji ITTF World Tour v Olomouci se zdálo, že v sobotu nebudou mít fanoušci v hale už komu fandit. Deblisté však byli proti. Nejprve se do čtvrtfinále probojoval Dmitrij Prokopcov s Tomášem Konečným, pak je napodobily Karin Adámková s Anetou Kučerovou i Dana Čechová s Hanou Matelovou.

Jediný český mužský pár, který v soutěži zbyl, si vyšlápl na japonské rychlíky. Dmitrij Prokopcov s Tomášem Končeným spolu naposledy pravidelně hrávali čtyřhru v pražském El Niňu, ale to bylo v roce 2010. Od té doby to občas zkoušejí na mezinárodních turnajích a šampionátech. V Olomouci jim to ale prozatím sedí. "Chvíli nám trvalo, než jsme přišli na tu správnou taktiku, ale pak už to bylo docela dobré. Otočili jsme nepříznivý vývoj druhého setu a vyhráli ho. Pak jsme měli dobrý začátek i ve třetím dějství, vedli jsme 5:0, soupeř sice postupně srovnal, ale i tak jsme ho vyhráli. Základem bylo co nejméně kazit. Japonci ve snaze hrát rychle kazili také, to bylo dobré. Snažili jsme se podržet balon na stole , nejde to pořád, ale tohle během zápasu nakonec fungovalo co nejvíc," řekl po postupu do čtvrtfinále Dmitrij Prokopcov. Jejich dalším soupeřem bude silný německo-dánský pár Patrik Franziska, Jonathan Gronth.

Velikou spokojenost a úsměv na rtech měla také dvojice hráček z extraligové Břeclavi Karin Adámková s Anetou Kučerovou. Porazily maďarskou dvojici Dora Madaraszová, Szandra Pergelová 3:1 a překonaly svůj dosavadní nejlepší výsledek na turnaji v Chorvatsku. "Byla by škoda nevyužít tak skvělý los. Dostat nějaké Asiatky, bylo by to mnohem složitější. Je to zatím náš největší úspěch, a to ještě nekončíme," usmívala se Aneta Kučerová. Ani v dalším kole si přitom český pár Asiatek bát nemusí, protože nastoupí proti německé dvojici Kristin Silbereisenová, Sabine Winterová.

V sobotním programu diváci uvidí i dvojici Dana Čechová, Hana Matelová, která porazila 3:1 Švédky Lindu Bergströmovou s Danielou Moskovitsovou. "Na to, že spolu normálně čtyřhru nehrajeme, to byl docela povedený výkon. Taky jsme měly štěstí, že jsme se vyhnuly Asiatkám, ale to k turnajům patří. Jednou máte štěstí, jindy zase smůlu. Jsem ráda, že jsme vydřely až do soboty a ještě si zahrajeme," uzavřela úspěšný deblový večer Hana Matelová. Do čtvrtfinále totiž ze čtyř českých párů nepostoupila pouze dvojice Renáta Štrbíková s Lenkou Harabaszovou, která prohrála s Němkami Kristin Silbereisenovou a Sabine Winterovou 1:3.

Výsledky

Výsledky českých reprezentantů

Dvouhra mužů do 21 let, 2. kolo: Liao Cheng-Ting (Taiwan) - Tomáš POLANSKÝ 3:1 (6,-7,6,8).

Dvouhra žen do 21 let, 1. kolo: Adina Diaconuová (Rum.) - Karolína MYNÁŘOVÁ 3:1 (7,-9,4,4), Natsumi Nakahataová (Jap.) - Kateřina TOMANOVSKÁ 3:2 (6,4,-8,-16,9).

Dvouhra žen, 1. kolo: Renáta ŠTRBÍKOVÁ - Yoon Hyobin (Kor.) 4:1 (9,8,10,-10,9), Petra Lovasová (Maď.) - Dana ČECHOVÁ 4:0 (9,8,7,7), Maki Shiomiová (Jap.) - Hana MATELOVÁ 4:0 (6,8,6,8). Sakura Moriová (Jap.) - Kateřina TOMANOVSKÁ 4:0

Dvouhra mužů, 1. kolo: Tomáš TREGLER - Kohei Sambe (Jap.) 4:2 (-9,-10,9,8,4,7), Hampus Nordberg (Šv.) - Dmitrij PROKOPCOV 4:2 (8,-6,5,5,-8,6), Taku Takakiwa (Jap.) - Jiří VRÁBLÍK 4:0 (7,3,9,3), Simon Arvidsson (Šv.) - Tomáš KONEČNÝ 4:0 (10,5,4,4), Romain Lorentz (Fr.) - Lubomír JANČAŘÍK 4:3 (8,-5,3,7,-8,-3,9), Jonathan Groth (Dán.) - Pavel ŠIRUČEK 4:1 (-5,2,9,4,1).

Dvouhra mužů, 2.kolo: Kirill Gerassimenko (Kaz.) - Tomáš TREGLER 4:3 (-7,10,7,-9,8,-8,11).

Dvouhra žen, 2. kolo: Geogina Potaová (Maď.) - Renáta ŠTRBÍKOVÁ 4:0 (5,8,5,4).

Čtyřhra mužů: 2. kolo: Tomáš KONEČNÝ, Dmitrij PROKOPCOV - Tomoya Fujimura, Kazuhiro Yoshimura (Jap.) 3:1 (-6,10,12,8).

Čtyřhra žen, 2. kolo: Dana ČECHOVÁ, Hana MATELOVÁ - Linda Bergströmová, Daniela Moskovitsová (Šv.) 3:1 (5,-7,6,6), - Karin ADÁMKOVÁ, Aneta KUČEROVÁ - Dora Madaraszová, Szandra Pergelová (Maď.) 3:1 (5,5,-9,9), Kristin Silbereisenová, Sabine Winterová (Něm.) - Renáta ŠTRBÍKOVÁ, Lenka HARABASZOVÁ 3:1 (-10,12,2,3).

Kompletní výsledky najdete zde.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto Dansk BordTennis Union (Facebook)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.