pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTOGALERIE: Neporazitelné poraženy! Olomouc získává pohár

Tým VK UP Olomouc podruhé v řadě porazil AGEL Prostějov. Vítězství je o to sladší, že se jedná o výhru ve finále Českého poháru. Po devíti letech tak Prostějov končí vítěznou šňůru. Olomouc zaplavilo štěstí a volejbalistky si nyní můžou vychutnávat vítězné oslavy.

Naplněná hala v Olomouci se mohla hned od začátku radovat z povedených výměn, které úspěšně končily pro hráčky VK UP Olomouc. V úvodu prvního setu Hanačky vedly 3:1, ale Agelky se nenechaly rozhodit. Oba týmy držely vyrovnané skóre až do stavu 10:8 pro Olomouc. Po další úspěšné výměně si vzal hostující trenér oddechový čas.Prostějovu to pomohlo a dotáhl se na rozdíl jednoho bodu.Napolitano při svém podání krásně zasmečovala diagonálou a zvýšila na 15:12 pro Hanačky. Po chvíli byla k vidění jedna z nejkrásnějších výměn prvního setu, která stanovila stav na 16:13. Matienzo pomohla Prostějovu zmenšit rozdíl svými smrtelnými smeči. Olomouc však po chybě na přijmu ze strany Agelu už bylo skóre 22:18. Za bouřlivého potlesku první set skončil vítězně pro VK UP Olomouc. Na světelné tabuli svítilo konečných 18:25. Prostějov byl totiž veden jako domácí tým.

René Sain po celou dobu působila dojmem, že má tělo z gumy. Svými skvělými obranými zákroky deptala soupeřky a dostávala do varu celé publikum. Do stavu 6:6 se Prostějov držel v kontaktu. Martina Michalíková esem poslala Olomouc do vedení 10:7. Hráčky ale náskok dlouho neudržely. Hostující trenér Peter Goga nervózně přešlapoval jako lev ve svém výběhu a přemýšlel nad tím, co změnit. Naopak Jiří Teplý si mohl dělat čím dál větší naděje na zisk poháru. Olomouc vedla 18:14. Publikum už pomalu začínalo tušit, že dnes se možná bude přepisovat historie. Hanačky poprvé za zápas potkala menší krize a Prostějov se pomalu začal chytat. Ne však na dlouho. 23:19, takový náskok měl hostující tým, tedy Olomouc. Martina Michalíková se postavila na podání za stavu 24:20 a fanoušci začali skandovat: "Ještě jeden! Ještě jeden!". Museli si však ještě jednu výměnu počkat, druhý set skončil 25:21 pro VK UP Olomouc.

Člověk by si pomyslel, že lepší výměny než doposud už nebudou k vidění. Hráčky obou týmu ale nepolevovaly a výkon šel neustále nahoru. Za některé momenty by se nemusely stydět ani ty nejlepší kluby v Evropě. Za stavu 5:2 pro Prostějov šla do hry místo Martiny Michalíkové Darina Košičká. Zdálo se, že AGEL nabral druhý dech. Najednou to byl Prostějovský tým, který určoval tempo. Skóre 5:11 bylo impulsem pro oddychový čas Jiřího Teplého. Agelky byly rázem na koni a všechno nasvědčovalo tomu, že třetí set urvou pro sebe. 13:18 byl dostatečný náskok. Olomoučanky se ale nevzdávaly a snížily na 18:21. Prostějov nedopustil aby Olomouc vyhrála 3:0 na sety a vyhrál třetí set poměrem 25:19.

Agelky ve čtvrtém setu nepustily Olomouc do nějakého úniku. Naopak, první půlku setu si hlídaly a vedly až do stavu 13:13. Vzápětí po kontroverzním výroku sudího si Prostějov vzal vedení zpátky. Hanačky na hřišti bojovaly a šly i přes bolest. Veronika Strušková dostala křeč do nohy, ale svědomí by ji nejspíš nedovolilo odstoupit ze hřiště. René Sain měla také už od třetího setu zdravotní potíže. Olomoucký fyzioterapeut ji během zápasu několikrát ošetřoval. S koncem čtvrtého setu se ze zápasu stávalo čím dál větší drama. Prostějov si koncovku pohlídal a vyhrál 25:20.

K nevoli domácích fanoušků tak zápas dospěl do tie-breaku. Atmosféra byla v hale fantastická. Diváci fandili co to šlo a poslední set začali mohutným pokřikem "Olomouc!, Olomouc!". Hanačky se hecovaly navzájem a ty, které zrovna nebyly na palubovce řvaly na celý tým a náležitě oslavovaly každou úspěšnou výměnu. Rozhodující set nabídl drama jak se patří. I přestože Olomouc zkazila v nejvážnějších chvílích tři podání, tak se týmu VK UP Olomouc podařilo zvítězit 16:14. Hanačky mohly po zápase zvednout pohár nad hlavu a být na sebe nálěžitě hrdé.

"Chtěl bych poděkovat všem hráčkám, protože dnes podaly fantastický výkon. Celý zápas jsme chytali těžké míče v obraně. Později už bylo vidět, že fyzicky odcházíme, protože s takovým nasazením nejde hrát pět setů a soupeř začínal mít převahu. V koncovce jsme nakonec měli trochu štěstí, ale v každém případě si to dnes holky vybojovaly a vítězství si jednoznačně zasloužily." zhodnotil utkání Jiří Teplý.

"Prostějov neprohrál ve finále poháru devět let a teď se nám podařilo jejich šňůru protrhnout. Je to něco úžasného. Neumím ani popsat jak jsem šťastná. Tohle se neděje každý den. V minulém střetnutí jsme s výhrou moc nepočítaly a o to víc je to vzácné, že jsme porazily Prostějov dvakrát po sobě v krátké době," dodala René Sain.

Na otázku jestli to byl její nejlepší výkon v kariéře René Sain odpověděla: "Nejspíš ano. Cítila jsem se už před zápasem trochu nervózní. Když jsem vyšla na palubovku, tak jsem se snažila být myšlenkama jinde," uzavřelo olomoucké libero.

Čtěte více:

Autoři | Foto Kateřina Švandová, Jakub Wittka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.