pátek 3. května 2024 Alexej

Zastupitelstvo schválilo zpracování projektové dokumentace na systém vážení náklaďáků na silnicích druhých tříd

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes schválilo zpracování projektové dokumentace na systém vysokorychlostního vážení nákladních aut na třech místech silnic druhé třídy v regionu. Hejtmanství chce pomocí vysokorychlostních vah zabránit tomu, aby přetížené kamiony po plánovaném zpoplatnění některých úseků silnic první třídy ničily krajské cesty. Investice do pořízení a instalace vah přesáhne 20 milionů korun.

Projektová dokumentace by podle odhadu hejtmanství měla stát 5,2 milionu korun, cena ale bude zřejmě nižší. Odborníci by měli dokumentaci zpracovat do šesti až osmi měsíců od uzavření smlouvy. Vedení krajského úřadu poté rozhodne o dalším postupu. Cena jedné vysokorychlostní váhy je kolem čtyř milionů korun.

Ze studie, kterou si hejtmanství nechalo zpracovat, vyplývá, že vysokorychlostní váhy by měly být instalovány v obou směrech na silnicích druhé třídy v Příkazech a Mladějovicích na Olomoucku a v Bedihošti na Prostějovsku. Podle hejtmanova náměstka Jana Zahradníčka byly tyto obce vybrány ze dvou desítek lokalit, které odborníci určili jako rizikové.

Podle expertů vedou obcemi Příkazy, Mladějovice a Bedihošť krajské silnice, na které by se po chystaném zpoplatnění úseků nedalekých silnic první třídy mohla přenést značná část nákladní dopravy, což by mělo negativní dopad na jejich technický stav i na dopravu v okolí.

Olomoucký kraj ročně do oprav krajských silnic druhé a třetí třídy s pomocí finančního příspěvku státu podle hejtmana Ladislava Oklešťka investuje zhruba 1,2 miliardy korun. „My silnice opravujeme a je vysoká pravděpodobnost, že nám je zase budou ničit přetížené kamiony. Protože některé silnice první třídy podél dálnic D35 a D46 budou zpoplatněny mýtem, tak máme důvodnou obavu, že doprava se poté bude přesouvat na krajské silnice," zdůvodnil Okleštěk záměr pořídit vysokorychlostní váhy.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Odborníci odhadují, že jejich oprava bude v příštích letech stát přibližně 20 miliard korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, vázení, nákladní doprava, silnice, správa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.