pondělí 29. dubna 2024 Robert

Návštěvnost památek i zoo v Olomouckém kraji je poměrně velká

Návštěvnost památek a dalších turistických cílů v Olomouckém kraji je za první polovinu prázdnin poměrně velká. Hrady, zámky i zoologická zahrada tak dohánějí výpadek vzniklý jarními koronavirovými opatřeními. V návštěvnosti se podle správců promítá nynější zájem o domácí turistiku, úspěchy však sklízejí i novinky, které pro letošní turistickou sezonu připravili.

Výrazně vyšší návštěvnost zaznamenala v červenci například Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Branami zoo do 26. července prošlo 75 068 návštěvníků. Loni za celý červenec zoo evidovala 61 043 návštěvníků a o rok dříve jich bylo 62 680. „Letní návštěvnost je zatím velmi dobrá a doufáme, že prázdninové měsíce nám pomůžou dohnat obrovský propad návštěvnosti, který na jaře způsobila pandemie covid-19,“ řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. Svatokopeckou zoo denně navštíví i 4000 až 5000 lidí. „Z dosavadní návštěvnosti je poznat, že v Česku se letos o prázdninách zdržuje více lidí, než bývá zvykem. Zaznamenali jsme i vyšší příliv zahraničních turistů,“ podotkla Gronská.

Se zájmem návštěvníků jsou spokojeni i na zámku v Čechách pod Kosířem. „Byť jsme omezili větší akce, jako například Josefkol, návštěvnost prohlídkových tras oproti loňskému červenci stoupla zhruba o 20 procent. Větší zájem zdůvodňujeme nejen nárůstem domácího turismu, ale také novinkami v zámeckých interiérech jako je obraz Švadlenky od Josefa Mánesa či replika svatebních šatů hraběnky Gizely Silva Tarouca a jejich vhodnou propagací,“ řekl kastelán zámku Martin Váňa.

Návštěvnost se během července v porovnání s loňským prvním prázdninovým měsícem zvýšila i na hradě Šternberk, přesná čísla zveřejní Národní památkový ústav příští týden. Podle kastelánky Heleny Gottwaldové se však dlouhodobý výpadek v návštěvnosti kvůli pandemii koronaviru už zřejmě nepodaří do konce roku dohnat. Nižší návštěvností byl zřejmě kvůli přetrvávajícím obavám poznamenán i první měsíc po znovuotevření objektů. Situace se tak zlepšila až začátkem letních prázdnin, řekla kastelánka. Nadstandardní zájem je podle kastelánky o pravidelné doprovodné akce, na hradě je také nová instalace ve druhém návštěvnickém okruhu s názvem Život na šlechtickém sídle.

Za pěknou návštěvnost označil červencové statistiky i kastelán hradu Helfštýn na Přerovsku, kam dorazilo první prázdninový měsíc téměř 19 tisíc lidí, což je lepší průměr. „Přestože byly zrušeny velké akce, menší projekty přilákaly poměrně vysoký počet návštěvníků,“ uvedl Jan Lauro.

Zájem je i o jeskyně. Například do jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku zamířilo od začátku července přes 3700 lidí. Návštěvnost je nepatrně nižší než loni, jeskyně však na druhou stranu prochází rekonstrukcí provozní budovy a veškerá provozní pracoviště se přesunula do třech stavebních buněk. Práce budou dokončeny v listopadu. „Mohu konstatovat, že návštěvnost je zatím srovnatelná s poměrně dobrým loňským rokem. Zájem o jeskyně rapidně stoupá vždycky se zhoršením počasí nebo během dlouhotrvajících veder,“ řekla vedoucí správy Evelyna Vozábalová. Jeskyně jako novinku o prázdninách nabízí každou středu od 15:00 takzvané prohlídky s baterkami.

Autoři | Foto olomoucregioncard.cz

Štítky ČR, rekreace, památky, turistika, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.