sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Památky a rekreační střediska jsou v obležení, návštěvnost dohání jarní propad

S enormním zájmem návštěvníků se v těchto dnech setkává středověký hrad Helfštýn v Týně nad Bečvou na Přerovsku. Dlouho očekávané otevření zrekonstruovaného paláce láká i ve všední dny na hrad denně až tisíc lidí. S velkým zájmem návštěvníků se o prázdninách setkávaly i ostatní památky a další turistické cíle v Olomouckém kraji. Teplý srpen vylepšil statistiky návštěvnosti také na koupalištích. Zájem turistů tak alespoň částečně dohnal jarní propad v návštěvnosti kvůli pandemii koronaviru.

Na Helfštýně se prudce zvedá návštěvnost od minulého víkendu, kdy se renesanční palác po opravě za 90 milionů korun znovu otevřel návštěvníkům. Podle kastelána Jana Laura za první tři týdny v srpnu zamířilo na hrad 17 000 lidí. „Největší podíl na tom mají poslední dny po sobotě 22. srpna, kdy se palácové torzo po letech oprav znovu otevřelo veřejnosti. Zájem lidí je enormní. Denní návštěvnost přesahuje tisíc osob i ve všední dny. Je to obrovský nápor na provozní personál a hladký průběh se nám daří udržovat především díky pomoci dobrovolníků," řekl kastelán.

Kromě hradů a zámků mířili lidé i do jeskyní. Například v jeskyni na Špičáku v Supíkovicích na Jesenicku však letos významně ubyla polská klientela. „Oproti loňskému roku byl červenec asi o osm procent slabší, srpen vypadá podobně jako loni, takže návštěvnost vcelku dobrá. Převažuje česká klientela, Poláci skoro nejezdí," řekla vedoucí správy Evelyna Vozábalová. Turisté měli zájem především o středeční Prohlídky s baterkou, které byly vyprodané.

Vysoký nápor návštěvníků nepociťují jen památky

Velký zájem zaznamenala také informační centra radnic, například centrum v Šumperku na začátku druhé poloviny prázdnin registrovalo největší denní návštěvnost Expozice čarodějnických procesů. Oblibě se těšilo i Discgolfové hřiště Kotel a Bratrušovské koupaliště. „Návštěvnost informačního centra zůstává na podobných hodnotách jako v loňském roce, červnová čísla byla ještě zhruba o pětinu nižší než loni, kdy jsme registrovali téměř 2 000 příchozích, v červenci k nám již zavítalo dvakrát tolik lidí a přehoupli jsme se lehce přes 4 000 za měsíc. Srpen bývá tradičně trošku slabší, ale letos to vůbec nemusí být pravda. Během první poloviny jsme přivítali již zhruba 2 000 návštěvníků," uvedla vedoucí centra Martina Buchtová.

S návštěvností v letní sezoně jsou spokojeni i provozovatelé koupališť. Například ve Šternberku je podle správce koupaliště Jaroslava Vyhnánka srovnatelná s loňským rokem. „Rekord v návštěvnosti jsme měli necelých 800 návštěvníků, loni byl rekord 850. Letos však bylo více dnů než loni, kdy přišlo 600 až 800 lidí. Dohromady se to za celou sezonu pohybuje 10 000 až 12 000 návštěvníků," řekl Vyhnánek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, turistika, památky, hotely, Olomoucký kraj, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.