pátek 17. května 2024 Aneta

Vývoj nezaměstnanosti v kraji: V Olomouci a Přerově se zvýšila, tři okresy zaznamenaly pokles

Během srpna mírně poklesla nezaměstnanost ve třech okresech Olomouckého kraje, a to v Jeseníku, Prostějově a Šumperku. Největší nárůst zaznamenal Přerov, a to o 3,5 procenta, což je zároveň největší nárůst z republiky. Počty nezaměstnaných se zvýšily také v Olomouci. Celkově se ale Olomoucký kraj drží pod celorepublikovým průměrem. Vyplývá to ze statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nejvíce nezaměstnanost poklesla v Jeseníku, a to o 95 osob. Okres se tak svým průměrem srovnal na stejnou hodnotu, jakou má nyní Přerov, což je 4,5 procenta z celkového počtu obyvatel. Jedná se o jediné dva okresy z kraje, které jsou se svou průměrnou hodnotou nad celorepublikovým průměrem, který zůstal na stejné hodnotě 3,8 procenta. Všechny ostatní okresy se drží pod ní. Nejlépe je na tom Prostějov s 2,6 procenty. 

Mapa zobrazující podíl nezaměstnaných osob na počet obyvatel v jednotlivých okresech.

Dostupné pracovní pozice v kraji zatím jsou. Letošní srpnový počet je sice o 2 694 míst nižší než loni, oproti tomuto červenci se však mírně zvýšil. Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně eviduje 1,9 uchazeče na jedno pracovní místo. Volných míst je 8 014, žadatelů o práci téměř dvojnásobek, konkrétně 15 606. Pro zdravotně postižené osoby je z aktuálně volných míst vhodných 538 míst a více než 2 000 pozic čeká na absolventy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ministerstvo práce a sociálních věcí

Štítky zaměstnanost, nezaměstnanost, práce, statistika, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.