sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Hrady v Olomouckém kraji byly v létě v obležení, i tak sčítají propad návštěvnosti

S propadem v řádu až desítek tisíc návštěvníků ukončily předčasně svou sezonu kvůli koronaviru nejnavštěvovanější hrady v Olomouckém kraji. I přes pandemii se jim však podařila návštěvnost přes léto významně zvýšit. Speciální akce na konci roku, kdy památky každoročně ožívají adventním programem, jsou zatím odloženy. Uzavření bran nyní kasteláni využívají k úklidu, stavebním akcím či přípravám na nadcházející sezonu.

Hrad Bouzov navštívilo podle Národního památkového ústavu (NPÚ) letos 76.800 lidí, loni to bylo 110.000 návštěvníků. I přesto se hrad posunul ve statistice nejnavštěvovanějších památek NPÚ z desátého místa na osmou pozici. „Podařilo se nám udržet návštěvnost v otevřených měsících a oproti loňsku návštěvnost ještě zvýšit v červenci a v srpnu," řekla kastelánka Zuzana Šulcová. Podotkla, že pomohlo i to, že hrad otevřel exteriérovou prohlídkovou trasu hradním příkopem a umožnil tam i vstup psům. Bouzov přišel předčasným uzavřením o říjnové večerní prohlídky, zrušen je zatím na všech památkových objektech adventní a vánoční program.

Pracovníci hradu nuceného uzavření využívají ke generálnímu úklidu, k úklidu v depozitářích či v parku. „Budeme moci tyto věci udělat dříve, než nastane zima. Objekt totiž není vytápěn," doplnila kastelánka.

Na hrad Šternberk letos zamířilo 18.315 návštěvníků, což je o 11.679 méně než minulý rok. Hrad zaznamenal propad návštěvnosti především v dubnu, kdy musela být památka zavřena. Loni sem zamířilo především o Velikonocích až 3700 lidí. Stejně vysoký propad návštěvnost zaznamenal hrad také letos v květnu, o 2400 návštěvníků méně oproti loňsku zamířilo na hrad také v červnu. „O prázdninových měsících byla návštěvnost obdobná jako loni," řekla kastelánka Helena Gottwaldová.

Na hradě se i přes uzavření bran stále pracuje. Podle kastelánky pokračuje rozsáhlá rekonstrukce hradního návrší, zhruba na půl milionu korun přijde restaurování oken a křesílek. Dokončeno bylo nedávno i rozsáhlé restaurování souboru 13 kachlových kamen. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout v následující sezoně.

Hrad Helfštýn ještě konečnou návštěvnost uzavřenu nemá. Pevně tam věří tomu, že se ještě uskuteční podzimní závěr sezony. V srpnu a září byl hrad v obležení díky otevření rekonstruovaného renesančního paláce. Po třech letech omezeného provozu se památka navíc vrátila k běžnému režimu návštěv od úterý do neděle. „Po slavnostním otevření zachráněného torza doplněného o nové expozice se na konci prázdnin doslova utrhla lavina zájmu o tuto exkluzivní novinku. Přestože jsme tedy přišli o velké kulturní počiny a akce v čele s Hefaistonem, běžná denní návštěvnost sanovala tento propad. V měsíci září dokonce přišlo asi dvakrát více návštěvníků než během let 2019 a 2018," řekl kastelán Jan Lauro.

Zvýšení vstupného spojené se zpřístupněním rozšířeného okruhu podle něj navíc přineslo hospodářský výsledek vysoce převyšující původní očekávání. I na Helfštýně se nyní pracuje, přezdívá se tam další část hradeb.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.