středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO: Hasiči cvičili ve vápencovém lomu záchranu člověka z jeskyní a zúžených prostor

V únoru se konal výcvik lezecké skupiny hasičů z prostějovské požární stanice. Hasiči se zaměřili především na záchranu osoby z přírodní jeskyně a na nácvik pohybu ve stísněných prostorách. Výcvik probíhal v bývalém vápencovém lomu Velká Dohoda u Holštejna.

Část lomu je v současné době využívána k adrenalinovým sportům a aktivitám, součástí jsou i tři krasové jeskyně. Právě v jedné z těchto jeskyní se již udála v minulosti ostrá záchranná akce, při které návštěvník jeskyně uklouzl, spadl do několikametrové hloubky a vážně se zranil.

"Provádět záchranu z jeskyně, studny, kanalizace a podobných prostor je velmi fyzicky a časově náročné a po technické stránce komplikované. Všudypřítomné mazlavé bláto, kapající a tekoucí voda, stísněné prostory, nedostatek kvalitních kotevních míst pro lana je náročné pro zachraňovaného i záchranáře. Při záchranné akci tohoto typu musí záchranáři postupovat šetrně s ohledem  na  zlomeniny, poškození páteře a další závažná zranění, která si zraněný způsobil pádem," sdělil Pavel Zatloukal, velitel družstva prostějovských hasičů.

Prostějovští hasiči tedy sestoupili pod dohledem zkušeného jeskyňáře na dno jeskyně za pomocí lanové techniky, ze dna poté byla provedena záchrana zraněného figuranta.

Druhá část výcviku se odehrávala v hladomorně zříceniny hradu Holštejn, což je obrovská síň, vysoká 17 metrů a její rozměry jsou 25 x 25 metrů čtverečních. "Zde hasiči procvičili s čelovými svítilnami pohyb v náročném terénu se spoustou proláklin a velmi hlubokých šachet," řekl Zatloukal.

Čtěte více:

Autoři | Foto hzscr.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.