čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Noc kostelů letos poprvé také v Domašově nad Bystřicí

Dnes 10.6 se po celé České republice koná Noc kostelů. V Olomouci se můžete podívat například do katedrály svatého Václava, kostela svatého Mořice i do kaple Božího Těla. Poprvé se v letošním roce představí i kostel svaté Anny v Domašově nad Bystřicí.

Domašov nad Bystřicí se rozkládá na rozhraní Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku, východně od Šternberku. "Kousek od obce je oblast přírodní památky Kamenné proudy u Domašova. Naproti tohoto skvostu se nachází prostor bývalého břidlicového lomu," uvádí pár informací o obci pořadatelka Noci kostelů Lucie Machalová. 

Kostelní bohoslužby se v obci nekonaly přibližně deset let, až letos se je povedlo znovu obnovit. V obci se angažuje spolek Domašovský rynek z.s., který se stará o ochranu přírody a zeleně se zájmem o historii. "My, jako spolek Domašovský rynek jsme se rozhodli opravit věžní hodiny na kostele, které bohužel pěknou řádku let nefungují," uvedla Machalová. Minulý měsíc získali povolení od farnosti, nyní čekájí na finance. 


Autor videa: Martin Dvořák

"Na základě oprav hodin v kostele, jsme se rozhodli zorganizovat první Noc kostelů v historii Domašova nad Bystřicí," uvedla Machalová. "Moc si přejeme, aby se do této malebné vesničky přišla odívat spousta očí. Ať už z důvodu Noci kostelů, nebo panenské přírody, či klidu, který vám tato vesnička nabízí. Doslova se zde zastavil čas," dodala Machalová.

Přesnější program Noci kostelů v Domašově nad Bystřicí:

Čtěte více:

Autoři | Foto Beňo Jaroslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.