pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji přibývají nekuřácké restaurace, ve velkých městěch už jich funguje přes sto

Více než stovka nekuřáckých restaurací už funguje ve velkých městech Olomouckého kraje, kde ještě před několika lety byla nabídka restauračních podniků bez cigaretového kouře malá. Provozovatelé nekuřáckých restaurací tvrdí, že o hosty nemají nouzi a svého rozhodnutí vylepit na vstupní dveře nálepku informující příchozí o zákazu kouření s odstupem času nelitují.

Zřejmě první nekuřáckou restaurací v Olomouci a širokém okolí byla při svém otevření v roce 2004 hospůdka U Kuděje, ve které zákaz kouření platí nepřetržitě už 12 let. "Začátky byly samozřejmě těžké, ale lidé si na to (zákaz kouření) zvykli a nyní k nám chodí na pivo i spousta kuřáků," řekl ČTK provozovatel hospůdky Michal Giacintov, podle kterého restaurační zařízení bez problémů prosperuje i v nekuřáckém režimu.

V posledních letech nekuřáckých restaurací v Olomouci i celém kraji postupně přibývá. V Olomouci, Prostějově, Přerově, Šumperku a Jeseníku specializovaný portál www.restu.cz eviduje 445 restaurací. Nekuřáckých jich je už 108 a částečně nekuřáckých 326. Pouze v 11 restauracích jsou popelníky na všech stolech.

Nekuřácký je například hudební klub s restaurací Bounty Rock Café nedaleko vlakového náraží v Olomouci. "Když jsem klub s restaurací před léty otevíral, tak se hovořilo tom, že se v restauracích nebude moci kouřit, takže jsem jej zprovoznil jako nekuřácký," řekl ČTK majitel Bounty Rock Café Dušan Neumann.

Klub s restaurací na sebe vydělá hlavně díky hudebním produkcím a nabídce jídel. "Těžko se ale získávají štamgasti, kteří přijdou na pivo. Často se stane, že dorazí parta lidí a jeden z nich po zjištění, že se u nás nekouří, hned po příchodu zavelí k odchodu," uvedl Neumann. Nekuřácký režim si ale pochvalují lidé, kteří se přijdou najíst, i návštěvníci koncertů a rockoví zpěváci.

Podnikatel Neumann opodál provozuje klasickou pivnici Na rampě, mezi jejímiž hosty mají velké zastoupení kuřáci. "Neumím si představit, že by Rampa dokázala fungovat jako nekuřácká," podotkl Neumann. Podle Giancintova jsou nekuřácké restaurace a hospody trendem poslední doby, protože je při výběru místa pro posezení s přáteli či rodinou preferuje čím dál víc lidí. "Nicméně mám dobré kamarády, kteří k nám na pivo nechodí, protože jsou kuřáci a příjemný pobyt u piva mají spojený s kouřením," podotkl. Giacintov upozornil, že nekuřácké restaurace v centrech měst můžou mít i stinnou stránku. "Negativní je to, že hosté pak venku kouří lidem pod okny bytů," dodal.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko patří k těm benevolentnějším - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. S úplným zákazem kouření počítá vládní návrh zákona, který projednává sněmovna. Někteří poslanci ho ale chtějí zmírnit. Podle odborníků v Česku kouří zhruba třetina dospělých.

Čtěte více:

 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.