středa 24. dubna 2024 Jiří

Produkce odpadu v kraji loni opět vzrostla, na každého obyvatele připadlo 330 kilogramů odpadu

Produkce komunálních odpadů v Olomouckém kraji loni vzrostla bezmála o šest procent z 198.500 tun v roce 2014 na 209.861 tun. Olomoucký kraj ve srovnání s ostatními regiony v roce 2015 vykázal sedmou nejvyšší produkci komunálního odpadu, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V přepočtu tak jeden obyvatel loni v Olomouckém kraji vyprodukoval 330 kilogramů komunálního odpadu. Ve srovnání s rokem 2014 tento ukazatel vzrostl o 18 kilogramů. Vyšší průměrnou produkci odpadu na obyvatele statistici zaznamenali jen ve Středočeském kraji (374 kilogramů), Jihočeském kraji (346 kilogramů) a na Vysočině (335 kilogramů). Průměr za celou Českou republiku v roce 2015 činil 317 kilogramů komunálního odpadu na obyvatele.

V Olomouckém kraji bylo v roce 2015 vytříděno 44 kilogramů odpadu na jednoho obyvatele, což bylo o tři kilogramy víc než v roce 2014. V celém Česku bylo vytříděno v průměru 46 kilogramů na obyvatele.

Množství komunálního odpadu se v posledních letech zvyšuje například v Prostějově. Náměstek primátorky Jiří Pospíšil (PéVéčko) to v nedávné rozpravě zastupitelů k vyhlášce o poplatku za komunální odpadu přisoudil rostoucí ekonomice, kvůli které se zvyšuje spotřeba domácností.

Olomoucký kraj v následujících letech plánuje výraznou změnu systému sběru a likvidace komunálního odpadu. Schválený plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být slisovaný komunální odpad odvážen do spalovny. Hejtmanství v plánu odpadového hospodářství počítá s tím, že na území kraje se do roku 2020 zvýší recyklace papíru, plastu, kovu a skla z domácností nejméně na 50 procent.

Hejtmanství zároveň uvažuje o pořízení moderní technologie plazmového zplyňování odpadu za 1,5 miliardy Kč. Obyvatelé Olomouckého kraje by v následujících letech měli ročně vyprodukovat 160.000 tun zbytkového směsného komunálního odpadu. Města a obce ho ale od roku 2024 nebudou moci ukládat do země. Přibližně 100.000 tun odpadu by mohlo být zlikvidováno pomocí plazmového zplyňování.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.