sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká charita získala díky dotaci kvalitní vybavení pro domácí hospicovou péči

Projekt domácí hospicové péče Charity Olomouc „Důstojný život pro dlouhodobě nemocné a umírající na Olomoucku“ byl podpořen v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce celkovou částkou přesahující 1 milion korun. Hlavním cílem projektu je rozšíření a zkvalitnění domácí zdravotní péče se zvláštním důrazem na oblast geriatrické a paliativní péče na Olomoucku. Z průzkumu veřejnosti agentury STEM/MARK vyplynulo, že zůstat doma si v samotném závěru svého života přejí tři čtvrtiny lidí z dotazovaných.

Ministerstvem zdravotnictví schválená dotace v celkové výši 1.114.153 korun byla určena na modernizaci a obnovu zdravotnických prostředků včetně nezbytného vybavení pro zázemí poskytované domácí hospicové péče. Středisko sv. Alžběty pro lidi s tělesným handicapem tak díky dotaci získalo další nové zdravotnické vybavení, jako jsou kompenzační pomůcky a zdravotnické přístroje, včetně automobilu pro transport k nemocnému.

Jak vyplynulo z průzkumu agentury STEM/MARK, zemřít doma by si přálo 78 procent lidí, 88 procent je ochotno se o své blízké postarat a stejný počet zdravotníků se domnívá, že domácí prostředí je nejpřijatelnějším místem pro poslední dny života. „Chceme poskytnout kvalitní odbornou péči umírajícím tak, aby netrpěli bolestí, strachem, úzkostí, bezmocí a osamocením,“ přiblížila koordinátorka ošetřovatelské služby Kateřina Petrželová.

Péče je poskytována na základě doporučení ošetřujícího lékaře při propuštění z nemocnice nebo praktického či jiného odborného lékaře. Službu zajišťují zdravotní sestry v úzké spolupráci s lékaři přímo v rodině pacienta, kde alespoň jedna osoba je připravena zabezpečit nepřetržitou péči o nemocného. Na žádost pacienta lze rovněž zajistit duchovní podporu pastoračním pracovníkem Charity nebo přímo duchovním. „Domácí hospicovou péči v terénu provozujeme nepřetržitě 7 dní v týdnu 24 hodin denně,“ doplnil Pavel Matulka. Zdravotní služba je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Čtěte více:

 

Tisková zpráva | Foto Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.