čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hasiči v Olomouckém kraji zažili klidného Silvestra, vyjížděli jen k malým požárům

V Olomouckém kraji řešili hasiči o silvestrovské noci pouze menší požáry keřů a kontejnerů. Na svědomí je má zřejmě odpálená zábavní pyrotechnika. Všechny požáry se obešly se bez zranění a způsobily jen malou škodu. Naopak zdravotnická záchranná služba měla o silvestrovské noci v Olomouckém kraji napilno a počet výjezdů výrazně převýšil předchozí oslavy Silvestra a příchodu nového roku.

"Hasiči v Olomouckém kraji zažili letos relativně klidnou silvestrovskou noc, během které vyjeli celkem k pěti požárům a jedné dopravní nehodě," uvedla Hacsiková. Například v Kolářových sadech v Prostějově krátce před půlnocí hořela dutina stromu, v Jeseníku vzplály keře a v Hynčině na Šumpersku hořely túje před rodinným domem. V Přerově a Zábřehu hořely kontejnery.

Jako poměrně klidné hodnotí silvestrovské oslavy v Olomouckém kraji také policejní mluvčí Tereza Neubaurová. "Byla to klasická silvestrovská noc. Řešili jsme hlavně drobné potyčky opilých občanů," uvedla.

Hasiči dnes ráno zasahovali nedaleko Uničova na Olomoucku u havárie osobního automobilu, ve kterém cestovalo pět lidí. "V době příjezdu první jednotky hasičů byly tři osoby mimo vozidlo a dvě zůstaly uvnitř zaklíněné. Ty hasiči vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné služby.

V jednom kole byli v noci ze Silvestra na Nový rok pracovníci Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. "Zatímco v loňském roce za stejný čas řešila zdravotnická záchranná služba 145 výjezdů, aktuálně čítáme již téměř 250 výjezdů posádek," řekl dnes ČTK mluvčí záchranářů Zdeněk Hošák, podle kterého z pohledu počtu zásahů lze letošní silvestrovské oslavy zařadit mezi nejnáročnější.

Zdravotníci podle něj řešili zhruba čtyři desítky úrazů končetin a poranění v oblasti hlavy. Čtyři zranění způsobila zábavní pyrotechnika. Některá zranění souvisela se šarvátkami, pádem do potoka či z kola po explozi petardy. "Náročnou službu všech posádek bohužel již tradičně a ve většině případů doprovází přemíra požití alkoholických nápojů ošetřovaných. Chování a agrese pacientů následně znepříjemňuje pomoc zdravotníků na hranici fyzického ohrožení jich samotných," podotkl Hošák.

Lékaři na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Olomouc v noci ošetřili 18 lidí. "Ve většině případů se jednalo o lehčí zranění. Hospitalizovaný byl jeden muž s otřesem mozku způsobeným pádem v opilosti," řekl ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Lékaři ošetřili také muže, který měl poraněné prsty ruky od zábavní pyrotechniky. "S popáleninou od petardy přišla i mladá žena. Oba byli ošetřeni ambulantně a propuštěni domů," dodal Havrlant.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.