pátek 26. dubna 2024 Oto

V Olomouci i ostatních částech kraje se zvýšila koncentrace polétavého prachu v ovzduší

V Olomouckém kraji se zhoršily rozptylové podmínky. Denní hodnoty koncentrace polétavého prachu dnes překročily povolenou normu 50 mikrogramů na metr krychlový v Přerově a v Olomouci, v Bělotíně na Přerovsku jsou denní hodnoty překročeny dvojnásobně. Vyplývá to z informací ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vysoké koncentrace polétavého prachu trápí obyvatele i sousedních krajů, ve Zlínském kraji vyhlásili meteorologové smogovou situaci, v Moravskoslezském kraji platí signál regulace, což znamená, že některé průmyslové podniky musí omezit výrobu.

Nejvyšší denní hodnoty v Olomouckém kraji naměřili meteorologové v Bělotíně na Přerovsku, kde dnes ráno bylo 97 mikrogramů, aktuální hodnoty vykazovaly 118 mikrogramů. Hodnoty zde byly překročeny také v neděli, hodinové koncentrace tehdy překročily povolený limit až trojnásobně. Hůře se lidem dýchá také v Přerově, kde čtyřiadvacetihodinové hodnoty nyní vykazují 78 mikrogramů a aktuální 113 mikrogramů.

Rozptylové podmínky jsou zhoršeny také v Olomouci, i tam jsou podle údajů meteorologů překročeny povolené limity. Ve čtyřiadvacetihodinové koncentraci bylo naměřeno 63 mikrogramů, aktuální hodnota dnes ráno byla 123 mikrogramů. Naopak v Jeseníku i v Prostějově jsou hodnoty stále pod limitem, vyplývá z údajů ČSÚ.

Špatné ovzduší panuje i v sousedních krajích, situace je tam ještě horší. V Moravskoslezském kraji je povolený limit překročen téměř všude, a to několikanásobně. Ve Zlínském kraji, kde byla vyhlášena smogová situace dnes ráno, je nejhorší situace na Vsetínsku, špatně se dýchá také lidem ve Zlíně.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.