neděle 5. května 2024 Klaudie

Smogová situace v Olomouckém kraji odvolána, prachu v ozvduší je již méně

Meteorologové dnes ráno odvolali smogovou situaci v Olomouckém kraji, která trvala od minulého čtvrtka. Množství prachu v ovzduší výrazně kleslo a jeho průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace se přiblížily povolenému limitu 50 mikrogramů na metr krychlový.

Zatímco ještě v sobotu ráno meteorologická stanice v Olomouci zaznamenala čtyřiadvacetihodinovou koncentraci prachu v ovzduší 101 mikrogramů, tak dnes ráno to bylo už jen 67 mikrogramů. V Přerově se znečištění ovzduší snížilo ze sobotních 98 mikrogramů na 63 mikrogramů a v Prostějově ze 74 mikrogramů na dnešních 69 mikrogramů.

V předchozích dnech přitom tento ukazatel v jižní polovině Olomouckého kraje i více než dvojnásobně překračoval povolené množství. Naopak na hornatém Jesenicku se lidé se smogem nepotýkali a koncentrace prachu ovzduší se tam držely pod limitem 50 mikrogramů.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Smogová situace trvala v Olomouckém kraji od čtvrtka minulého týdne.

Z pátku na sobotu byl poté vyhlášen signál regulace, kdy některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření. Regulace byla v úterý dopoledne díky klesající koncentraci smogu zrušena. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly také úřady, například v Přerově jezdila od pátku zdarma MHD. Opatření radnice v úterý zrušila.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.