středa 24. dubna 2024 Jiří

Výstavba nových bytů v Olomouckém kraji klesá

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni zaostávala za rokem 2015. V regionu byla zahájena stavba 1386 bytů, kterých bylo meziročně o 5,6 procenta méně. Ve srovnání s ostatními kraji je to druhý nejvyšší pokles, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V roce 2015 bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak meziročně vzrostla o 40 procent. „Olomoucký kraj se (v roce 2016) přiřadil k dalším třem krajům s poklesem zahájené výstavby bytů," stojí ve zprávě ČSÚ. Výraznější pokles bytové výstavby než v Olomouckém kraji loni statistici zaznamenali pouze v Praze, kde ve srovnání s rokem 2015 firmy začaly stavět o 47 procent méně bytů. V celém Česku počet zahájených staveb bytů v roce 2016 meziročně vzrostl o 3,2 procenta na 27.224.

Nejvíce bytů se za první tři čtvrtletí v Olomouckém kraji začalo stavět v rodinných domech (753), za kterými následovaly bytové domy (299) a nástavby, přístavby a vestavby domů (146). Ve stavebně upravených nebytových prostorách byla zahájena stavba 57 bytů, v domovech a penzionech pro seniory 21 bytů a v nebytových budovách 110 bytů.

Nejvíce bytů loni dělníci začali stavět na Olomoucku (663), za kterým následovalo Prostějovsko (306), Přerovsko (205), Šumpersko (143) a Jesenicko (69).

Dokončeno bylo loni v Olomouckém kraji 1336 bytů, kterých bylo meziročně o 22 procent víc. Více než polovina dokončených bytů připadla na Olomouc (732). Naopak v horském okrese Jeseník statistici zaznamenali pouze 70 dokončených bytů.

V roce 2015 Olomoucký kraj vykázal nejrychlejší tempo růstu bytové výstavby v České republice. V regionu byla zahájena stavba 1468 bytů, což bylo takřka o 40 procent více než v roce 2014. V celé republice se počet zahájených bytů předloni meziročně zvýšil o osm procent na 26.378. Přestože ale v Olomouckém kraji bytová výstavba rostla nejrychleji, z pohledu počtu zahájených bytů mu připadla mezi kraji až šestá příčka.

Nabídka nových bytů se výrazně zvýšila například v Olomouci, kde developerské společnosti staví několik projektů. Podle realitních makléřů přibývá lidí, kteří investují do bytů a pak je pronajímají například studentům. Nový impulz dá bytové výstavbě v Olomouckém kraji plán společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce plánuje postavit více než 300 bytů.

Developerská společnosti JTH Holding chce zase v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku Na Šibeníku v Olomouci postavit domy se 190 byty. Součástí projektu je menší nákupní centrum a administrativní budovy. Nové byty se staví také například v městské části Slavonín a další mají vzniknout v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.