středa 24. dubna 2024 Jiří

ONLINE: 418 výjezdů hasičů v našem kraji. V Opatovicích jsou první dva zranění kvůli větru

Kvůli extrémně silnému větru, který zuří v nedělní den v celém Česku, musí hasiči v Olomouckém kraji velmi často vyjíždět k následkům, které páchá. Situaci pro vás sledujeme.

AKTUALIZOVAT!

18:50 Během poslední hodiny opět vyjely profesionální i dobrovolné jednotky k dalším několika desítkám událostí, v drtivé většině šlo o popadané stromy, většina jednotek je stále v nazazení a postupně přejíždí od událostí k novým případům. Uvolněné plechy či části střech zůstávají i nadále v souhrnu výjezdů. V Dřevohosticích na Přerovsku hasiči odstraňovali uvolněné plechy na štítu domu. V Přerově ulice U Žebračky rovněž jednotka zajišťovala uvolněné plechy na střeše.V Prostějově v ulici Blahoslavova zasahovaly jednotky u uvolněné celé plechové střechy. V Prostějově na ulici Kostelecká hasiči zajišťují uvolněnou krytinu hrozící pádem na komunikaci. Nakloněnou zídku hrozící pádem řešila jednotka ve Vikýřovicích na Šumpersku. Uvolněný bilboard hrozil pádem u sjezdu z dálnice na Bělotín (Přerovsko). Spadlé dráty elektrického vedení řešili hasiči v Klenovicích na Hané. V Seničce na Olomoucku zasahují hasiči u uvolněného kříže na místní kapličce. V Olomouci na ulici Velkomoravská aktuálně hasiči zajišťují plech nad vchodem budovy. Problémy jsou i na železnici na Jesenicku, mezi zastávkami Lipová-lázně a Lipová-lázně jeskyně je aktuálně několik spadených stromů.

 17:45

17:26 

17:15 Výjezdy dle okresů – Jeseník 9, Olomouc 135, Prostějov 102, Přerov 88, Šumperk 81

17:10 Hasiči evidují již 418 zásahů. V Plumlově spadnul strom na několik vozidel. V Olomouci na několika místech profesionální hasiči zabezpečují uvolněné plechy na střechách bytových domů. Podobnou situaci řeší jednotky v Přerově i Prostějově, postupně přejíždí na nová místa vyžadující provizorní upevnění střešních krytin. Z pohledu energetiky evidujeme několik nových výjezdů s utrženým vedením vysokého napětí.  V Droždíně na Olomoucku hasiči zajištovali utrženou plechovou střechu. V Drzovicích na Prostějovsku došlo k uvolnění a následnému pádu štítové stěny. V Černovíře místní části Olomouce padaly plechy ze střechy na komunikaci. Uvolněné plechy zajišťovali hasiči i na Klášterním Hradisku a Holici v Olomouci. Uvolněná střecha rovněž zaměstnala jednotky v Horní Moštěnici na Přerovsku.  Eternitová střecha popadala na komunikaci v Přerově ulice Svépomoc. V Přestavlkách na Přerovsku došlo k pádu střechy z průmyslového objektu. 

15:35 Hasiči v Olomouckém kraji evidují už 364 událostí. 

Situace s nabíráním nových událostí spojených se silným větrem přeházejícím přes celou republiku se ani v Olomouci nelepší. I nadále operační středisko přijímá desítky nových událostí vyžadující pomoc profesionálních a dobrovolných jednotek. 

15:20 Facebook hasičů Olomouckého kraje. Všechny jednotky jsou v terénu. 

14:45 Padají stromy, střechy, padá všechno. Foto od čtenářky Lucie z ulice Na Vozovce.

14:19 Čtenářka Marcela poslala fotku spadlého stromu na Lazcích. Dávejte pozor.

14:09 V Opatovicích na Přerovsku došlo k nárazu osobního vozidla do stromu a následnému zranění dvou osob s nutným vyproštěním. Jednotka z Hranic okamžitě ukončila zásah u spadeného stromu a vyrazila k místu nehody. Při něhodě došlo ke zranění dvou osob, po vyproštění byly zraněné osoby předány do péče ZZS.

14:04 Foto od čtenářky Kateřiny. Na ulici Kmochova se utrhla plehcová střecha. Hasiči před chvíli odjeli a střechu odklidili.

13:59 Právě jsme vydali informace od ČEZu. Problémy s elektřinou se mají přesunout na Moravu.

13:45 Počet výjezdů stoupl na 280.

Ve Velké Bystřici došlo k pádu střechy ze stavebnin. Na Jánského v Olomouci hasiči řeší uvolněné plechy na střeše objektu. V Brodku u Přerova došlo k pádu vetší střechy z objektu cukrovaru. Rovněž uvolněné plechy zajišťují hasiči v Senici na Hané. Uvolněné plechy komplikují situaci také v Libine na Šumpersku. Padající cihly ze strechy domu řeší hasiči v Kokorách. Podobné problémy s uvolněnými plechy řeší hasiči v Křelově-Břuchotín. Ve Šternberku ulice Jivavská došlo k pádu střechy. V Moravičanech narazil vlak do stromu. V Nemčicích nad Hanou zasahují hasiči u utržených plechů na střeše.

13:33 Aktuální foto z Chomoutova. Zaslal čtenář Radek.

13:23

13:15 V operačním středisku hasičů našeho kraje zvoní jeden telefon za druhým.

12:50 Olomoučtí strážníci upozorňují, že dnes je vzhledem k povětrnostním podmínkám neředínský hřbitov uzavřen!

12:41 V Kosově na Šumpersku došlo k pádu sloupu elektrického vedení. V Lipové Lázni na Jesenicku řeší hasiči uvolnění plechové krytiny na místní poště. V Přerově na ulici Riedlova evidujeme pád střechy, V Černotíne na Hranicku rovněž došlo k pádu části střechy. V České Vsi na Jesenicku hasiči zajišťují uvolněné plechy na střeše plaveckého bazénu. V Prostějově ulice Vodní spadl strom na vozidlo. V Šumperku v ulici Komenského aktuálně hasiči zajišťují uvolněný plech hrozící pádem na chodník. Další pád střechy řeší hasiči v Mohelnici.

12:30

12:25 Z Facebookové stránky Hasičů Olomouckého kraje

12:23 SItuace v kraji obrazem

12:07 V Olomouci míří hasiči na ulici Hodolanská sundat stan ze střechy, i nadále odstraňují desítky popadaných stromů hasiči v okolí Jívová, Domašov nad Bystřicí a Libavá. V Haňovicích na Olomoucku hasiči řeší uvolněné plechy na střeše. Na malé hale u zimního stadionu hasiči zajišťují uvolněné plechy. V celém kraji i nadále ostraňují desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů spadené stromy, každou minutu zpracovává operační středisko HZS OLK další nové události a situace se nelepší. Aktuální počet výjezdů je 190.

12:06 Aktuální počet výjezdů hasičů v kraji – 163.

11:58 V Nádražní ulici v Horce nad Moravou řeší dobrovolní hasiči spadený strom přes cestu.

11:55 Hasiči hlásí 163 výjezdů, a také dobrou zprávu, že v kraji kvůli větru ještě nedošlo ke zranění osob. Hasiči řeší uvolněné plechy v Zábřehu v ulici Tunklova, ve Vrahovicích to odnesla krytina na garážích. V Kojetíně létají tašky ze střechy, v Přerově došlo k pádu stromu na chatu.

11:46 V současné době hasiči evidují 126 zásahů a další přibývají.  V Přerově na ulici Palackého hasiči odstraňují uvolněné plechy, ve Zdětíně asistují hasiči rovněž u uvolněné střechy, v Olomouci ulice Nezvalova řeší uvolněné plechy hrozící pádem a v Krčmani na Olomoucku vítr utrhl střechu autobusové zastávky. Na Prostějovsku hasiči i nadále zasahují u několika domů s uvolněnými plechy či celou střechou, na dálnici D35 odstraňujÍ několik spadených stromů v úseku 245 km. V Hranicích došlo k pádu stromu na vozidlo, drtivá většina výjezdů je na popadané stromy lze hovořit o stovkách stromů. Problémy jsou zaznamenávány i s přetrženými dráty elektrického vedení dochází k výpadkům proudu v našem kraji. Strom také spadl na vozidlo u Kosova na Šumpersku.

Autoři | Foto HZSOL | Zdroj HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.