pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Jeseníkách spadla velká lavina

Jeseníky hlásí hodně sněhu, v nejvyšších partiích je ho průměrně až 180 centimetrů a na hřebenech 80 centimetrů. Pro lyžaře i běžkaře tak panují ideální zimní podmínky, všechna lyžařská střediska jsou otevřena. Jesenická horská služba však nedoporučuje kvůli mlze a silnému větru hřebenové túry. V lavinovém katastru ve Velkém Kotli se v týdnu uvolnila velká lavina o délce 300 až 400 metrů. Upozornění kvůli lavinám tak stále platí i pro skialpinisty, v horách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

„Na Ovčárně máme dva stupně pod nulou, je tu mlha a fouká na hřebenech poměrně silný vítr. Běžecké stopy jsou projeté z Ovčárny na Červenohorské sedlo a na Vřesovou studánku. Ve spodních částech se trasy kolem Karlova a Paprsku projedou určitě na víkend. Ve středu bylo mírné oteplení, prachový sníh se tak usadil a vznikla krusta, takže se už nevytvářejí sněhové jazyky," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Kvůli velkému množství sněhu, který na horách připadl v uplynulých dnech, by se neměli vydávat lyžaři či turisté mimo vyznačené trasy. V týdnu podle Hejtmánka ujela velká lavina ve Velkém Kotli. „Lavina byla pravděpodobně samovolná. Dá se říci, že za posledních 20 let to byla největší lavina v Jeseníkách. Urvaly se zhruba dva metry sněhu, odtrh byl dlouhý 300 až 400 metrů. Utrhlo se to na firnovém podkladu, který se vytvořil během oblevy kolem Vánoc a Silvestra. Veškerý sníh, který připadl za posledních 14 dní, odjel v těchto úsecích dolů," řekl Hejtmánek. Kdy přesně se lavina odtrhla, horská služba neví, svědci si jí všimli v úterý a nahlásili to záchranářům.

Největší laviny v Jeseníkách padají podle lavinového specialisty na jaře, koncem března a začátkem dubna. Jde o základové laviny. Svou roli hraje fakt, že kotel je otočen na jih a svítí na něj slunce. „Tato lavina však byla desková, takže odjela jednom jedna nebo několik vrstev nad základovou vrstvou. V laviništi tak zbylo zhruba ještě půl metru sněhu, místy i více," dodal Hejtmánek.

Dostatek sněhu si však pochvalují lyžařská střediska. Díky přírodnímu sněhu zprovozňují další sjezdovky, ale i atrakce. Například na Červenohorském sedle, kde hlásí až půldruhého metru sněhu, zimní nadílky využili k vybudování snowparku na jižním svahu. Dostatek sněhu hlásí i níže položená střediska jako jsou například Hlubočky u Olomouce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.