pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO/VIDEO: Olomoučtí profesionální hasiči dostali novou techniku

V pondělí odpoledne proběhlo slavnostní předání nové techniky profesionálním hasičům v Olomouci. Hasiči dostali dva technické automobily a jeden technický kontejner vybavený speciálními ochrannými prostředky.

Společnými silami se podařilo techniku získat

Olomoucký kraj uvolnil ze svého rozpočtu na pořízení technických automobilů částku 14 411 100 korun. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje pak doplnil do každého auta výbavu v hodnotě 2 850 000 korun. Na výbavu přispělo statutární město Prostějov částkou 400 tisíc korun, město Mohelnice 90 tisíc korun a Zábřeh 50 tisíc korun.

Slavnostního předání a symbolického předání klíčů se zúčastnil primátor Miroslav Žbánek, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a krajský ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík s kolegy. „V hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje pracují špičkoví profesionálové a naším zájmem je, aby používali prvotřídní techniku. Proto se také hejtmanství snaží vyslyšet požadavky hasičů na nákup moderního vybavení. Ukazuje se, že je to správný postoj, protože se na požární jednotky můžeme stoprocentně spolehnout. A to je dobrá zpráva pro všechny obyvatele kraje," řekl hejtman.

Technický kontejner se speciálními ochrannými prostředky je určený pro uložení, manipulaci a přepravu ochranných prostředků, které budou sloužit v případě úniku nebezpečných látek, při rozsáhlých požárech, při povodních, zřícení staveb nebo nákaze v zemědělských chovech složkám IZS Olomouckého kraje. Tyto zásahy se vyznačují velkým počtem nasazených složek IZS a velkým počtem zasažených obyvatel. Hasiči mají základní ochranné prostředky ve své výbavě, jinak je tomu ale u dalších složek IZS, krizových štábů a obyvatelstva. Vybavení bude sloužit především pro zajištění všech složek na místě zásahu a ochranu obyvatelstva. Umístění v mobilním kontejneru umožní operativní nasazení v jakémkoliv místě kraje.

Hasiči dostali technický kontejner a dvě technická auta

Hasiči nejprve dostali klíče od dvou technických aut, které pořídil Olomoucký kraj. Poté jim byl předán i technický kontejner se speciálními ochrannými prostředky. Město Olomouc věnovalo hasičům dva miliony korun na zakoupení tohoto kontejneru. „Každý rok přispíváme na vybavení dobrovolných i profesionálních hasičů. Spolupráce města Olomouce a profesionálních hasičů je v rámci České republiky velice nadstandardní a oboustranně výhodná,“ potvrdil olomoucký primátor Mirek Žbánek s tím, že HZS na oplátku pomáhá městu například při získávání dotací na pořízení techniky pro dobrovolné hasiče. „Profesionální hasiči jsou partnerem města také v připravovaném projektu interaktivního hřiště Centrum bezpečí,“ dodal.

Technický kontejner bude sloužit všem záchranným složkám

Nově pořízené technické automobily budou sloužit hasičům v Šumperku a v Prostějově, technický kontejner bude dislokován na stanici v Olomouci. Technický kontejner bude sloužit nejenom hasičům, ale ochranné prostředky v něm uložené budou moci použít také policisté a zdravotnická záchranná služba v případě rozsáhlých mimořádných událostí jako je například ptačí chřipka, povodně nebo havárie s únikem nebezpečných látek. HZS Olomouckého kraje do technického kontejneru doplnil výbavu za 500 tisíc korun.

Po slavnostním předání klíčů od nové techniky poděkoval krajský ředitel HZS Olomouckého kraje oběma institucím: „Děkuji jak Olomouckému kraji, tak také městu Olomouc za finanční dary, které poskytly na pořízení nové techniky. Velice si vážím naší vzájemné nadstandardní spolupráce a doufám, že bude pokračovat i nadále. Nově pořízená technika bude v rukou hasičů sloužit všem obyvatelům Olomouckého kraje,“ řekl Karel Kolářík.

Štítky hasiči, technika, auta, kontejner

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.