sobota 20. dubna 2024 Marcela

Sluníčko vylákalo výletníky i lyžaře. Sjezdovky byly plné

Zimní areály v Jeseníkách byly o víkendu plné lyžařů. Lidé vyrazili na sjezdovky i v níže položených střediscích v Olomouckém kraji. Vylákalo je zejména slunečné počasí. Přes vyšší teploty je sněhu na sjezdovkách dostatek, střediska ho mají dostatečnou zásobu.

Abnormální návštěvnost

„Návštěvnost byla abnormální, měli jsme i problém s parkovacími místy. Bylo skutečně úplně plno," řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. Přes oteplení je tam na sjezdovkách dost sněhu. „Sníh bez problémů drží, je teplo, ale prochlazuje se to zespoda," uvedl Dubský.

Lyžaři dorazili také do areálu v Branné na Šumpersku. „Víkend byl parádní, lidí bylo hodně. Ráno byly minus čtyři stupně Celsia, přes den sluníčko, ve stínu to netaje, sníh drží. Běžecké tratě jsou taky upravené," uvedl provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Sníh pořád drží

Na hřebeni Jeseníků leží podle horské služby okolo 80 centimetrů sněhu. Díky střídání nízkých a vyšších teplot se sněhová vrstva stabilizovala. V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, který znamená mírné nebezpečí.

Slunečné počasí vylákalo lyžaře i na svahy níže položených středisek, například v Hlubočkách u Olomouce. „Lidé přijeli hlavně ráno, když to bylo přimrzlé. Návštěvnost byla slušná. Sníh ještě drží, i když trošku odtává, ale udělali jsme zásoby, na kopci je místy stále kolem 80 centimetrů sněhu," uvedl zástupce areálu Michal Stojmenov.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.