pátek 29. března 2024 Taťána

Počet úrazů v Jeseníkách za sezonu je rekordní. Zraněných bylo přes tisíc

Členové jesenické horské služby ošetřili v končící zimní sezoně na horách přes tisíc zraněných lidí. Je to zhruba o procento více než za loňskou sezonu a podle náčelníka Horské služby v Jeseníkách Michala Klimeše jde dosud o nejvyšší počet. Na horách zemřeli v zimě tři lidé, ne však na následky úrazů, ale šlo o následky zdravotních indispozic, řekl Klimeš. Zimní sezona v Jeseníkách však ještě definitivně neskončila, loni se na Ovčárně lyžovalo do poloviny dubna.

„V loňském roce jsme na horách v zimě ošetřili 1005 úrazů, k dnešnímu dni jich máme 1027. Nejde o markantní nárůst ani pokles, sezona je zhruba srovnatelná s loňskou. Co do počtu úrazů je to však rekord. Už loni jsme si říkali, že 1005 úrazů je nejvíce, co vedeme statistiku. Vzhledem k tomu, že pro nás končí zimní sezona až na konci dubna a číslo tak ještě o něco stoupne, je to historicky nejvíce ošetřených úrazů v rámci zimní sezony v Jeseníkách," uvedl náčelník jesenické horské služby.

Mezi úrazy ve čtyřměsíční zimní sezoně převládají podle statistik pohmožděniny, horští záchranáři však ošetřovali také 216 zlomenin a asistovali u 42 případů bezvědomí. Nechybějí také tržné a sečné rány, kterých byly čtyři desítky. „Ve statistice máme tři úmrtí, ale nejde o spojitost s úrazy. U těchto případů jsme asistovali a oživovali, ale bohužel bezvýsledně," doplnil Klimeš. Naposledy na začátku března zemřel na trati mezi Červenohorským sedlem a Petrovkou starší běžkař, zřejmě mu selhalo srdce. V polovině ledna zemřel v lyžařském středisku v Ramzové při lyžování také bývalý přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Mezi zraněnými převládají sjezdoví lyžaři, v celkových statistikách jich ošetřila horská služba 560, v dalších 230 případech to byly úrazy na snowboardu. Horští záchranáři ošetřili během zimy i šest desítek pěších turistů. „Je to nešvar posledních let, kdy i v největší zimě, kdy se lidé boří po kolena ve sněhu, chodí lidé pěšky po horách," řekl Klimeš. Zhruba stejný počet byl ošetřených běžkařů.

Jesenické horské službě končí statisticky zimní sezona na konci dubna. Ještě nadcházející víkend si budou moci zalyžovat milovníci sjezdového lyžování v posledních střediscích, vleky budou v provozu kromě Ovčárny také na Červenohorském sedle i v Koutech. Ve středisku na Ovčárně se loni naposledy lyžovalo 15. dubna, o rok dříve to bylo až do konce dubna.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zranění, hory, horská služba, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.