čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Lyžařské areály v Jeseníkách nepříznivému počasí odolávají a čekají na sníh

Lyžařské areály v Jeseníkách zatím odolávají nepřízni počasí. V řadě z nich se lyžuje nebo bude lyžovat o víkendu, další spustí provoz po Štědrém dnu. Střediska v nižších polohách přesto sužují nejen poměrně vysoké teploty, ale místy i déšť. O něco líp jsou na tom areály ve vyšších nadmořských výškách. Například na Červenohorském sedle si mohou lyžaři zalyžovat už nyní, v Branné se bude dokonce lyžovat i na Štědrý den odpoledne. Areály zatím spoléhají na technický sníh, přírodní sníh z minulých dnů roztál.

V Branné na Šumpersku se lyžuje nepřetržitě již od začátku prosince a bude se tam na Štědrý den lyžovat až do 16:00. „Jedeme, je to v celkem v pohodě. Každý den nám to do rána zmrzne, takže se tání zastavuje, je to v celku v pohodě a svah je dobrý. Denně je tady zhruba stovka lidí," uvedl provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Na Červenohorském sedle spustilo středisko vleky po několikadenní pauze dnes. „Máme k dispozici 1,5 kilometru sjezdovky, v provozu k tomu máme dětskou 200 metrovou sjezdovku, které říkáme spojka, jede nám lanová dráha. Vyhlížíme neděli, kdy má začít sněžit. Teplo je, ale naštěstí jsme v 1000 metrech. Sjezdovku jsme zatáhli a nechali ji dva dny v klidu bez lyžování, udělala si ochrannou vrstvu. K nějakému úbytku dojde, ale nějak nás to neohrozilo," uvedl zástupce areálu Martin Dubský. Dodal, že středisko už pojede nepřetržitě kromě Štědrého dne.

Počasí nepřeje podmínkám v níže položených areálech, pociťují to například v Karlově. „Podmínky jsou tento týden nepříznivé, musíme spoléhat na to, co se podařilo nasněžit technicky před 14 dny, kdy se teploty pohybovaly dlouhodobě pod bodem mazu. Teď bohužel, pokud máme nějaké přeháňky, tak jsou deštivé a teploty se pod bod mraz nedostanou, takže zasněžovat nelze," řekl dnes zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš.

Například v areálu na Myšáku museli zrušit plánované lyžování tento víkend a vleky se spustí až 26. prosince. Na expressu se lanovka otevře znovu v pátek večerním lyžováním, lyžovat se tam bude o víkendu, v pondělí a na Štědrý den do 14:00. Od prvního vánočního svátku je zde již naplánován běžný provoz.

Řada dalších středisek chystá provoz až po Vánocích. V Přemyslově na Šumpersku spustí vleky 25. nebo 26, prosince, rozhodne se podle počasí.

„Sněhu máme dost, v pondělí nebo v úterý to rozhrneme, pak už pojedeme až do Velikonoc. Technický sníh máme až ve třímetrových hromadách, moc to neodtává, navíc nám tam ani nesvítí ani sluníčko, nějaký problém s tím nebude," řekl dnes provozovatel areálu Jaroslav Podzimek. Podobně plánují provoz i v Petříkově. „Zahajujeme provoz 26. prosince a to v omezeném režimu v části areálu za zlevněné jízdné. Počasí nás zasáhlo, nemohli jsme to dostříkat, ale máme to připravené a na části sjezdovek pojedeme," uvedl zástupce areálu František Kaštyl.

Autoři

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.