neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Jeseníkách se lyžuje navzdory teplému počasí a nekvalitnímu sněhu na sjezdovkách

Sjezdovky v lyžařských areálech v Jeseníkách poškodilo oteplení i déšť. Přesto se na některých svazích o víkendu lyžovalo, návštěvnost však nebyla vysoká. Provozovatelé areálu vyhlížejí ochlazení, aby mohli dosněžit sjezdovky či na ně nahrnout již vyrobený technický sníh.

„Držíme se zuby nehty, přišel teplý fén, do rána pršelo, stav sjezdovky se zhoršil," řekl dnes provozovatel střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka, podle kterého v sobotu i dnes lyžovala asi stovka lidí. Středisko má vyrobené zásoby technického sněhu. "Máme ho bokem, ale čekáme, až se ochladí. Stačila by jedna noc, aby to klaplo, ale potřebujeme, aby přimrzlo. Pak můžeme sníh nahrnout," uvedl Procházka.

Sněhu ubylo také na sjezdovce na Červenohorském sedle. „Jsme ale rádi, že se vůbec lyžuje. V sobotu bylo asi 250 až 300 lidí, dnes jich přijelo méně," uvedl zástupce areálu Martin Dubský. V provozu tam byla modrá sjezdovka s technickým sněhem. "Pršelo, v noci i lehce sněžilo, ale byl to jen poprašek. Ode dneška by mělo mrznout, tak čekáme na lepší podmínky," uvedl Dubský.

O víkendu se lyžovalo také na jedné sjezdovce ve Ski Aréně Karlov. „Bylo v plánu lyžovat i na další trati, ale s ohledem na počasí to bylo zrušeno, aby technický sníh zůstal zachován na další sezonu, která pořádně začne až po Vánocích. Netrpělivě čekáme, až nám příroda dá sněhovou nadílku nebo nám umožní technické zasněžování," uvedl zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš.

Na jedné sjezdovce ve středisku se bude lyžovat i v dalších dnech, i na Štědrý den, a to do 14:00. Na Myšáku tam bude možné lyžovat od 26. prosince, vlek Kazmarka se spustí o den později.

Řada dalších středisek chystá provoz až po Vánocích, mnohde mají nachystané zásoby technického sněhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj, sjezdovky, Jeseníky, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.