pátek 26. dubna 2024 Oto

Jesenickým skiareálům přinášejí potíže výkyvy počasí

Většině lyžařských středisek se nepodařilo ani v polovině zimní sezony zprovoznit všechny sjezdovky. Podepisují se na tom výkyvy počasí, nedostatek přírodního sněhu i inverze, při níž je ve vyšších polohách hor tepleji než v nižších oblastech. I přes současné podmínky však nabízejí areály lyžařům poměrně kvalitní lyžování a zbývající sjezdovky se pokoušejí rychle zasněžit. Podle jesenické horské služby se letošní zima s nadstandardní loňskou nedá srovnávat, přesto bylo obdobných sezón za poslední léta již několik.

„Sněhové podmínky jsou vzhledem k současným okolnostem u nás na sedle nadstandardní. Lyžujeme na severních svazích, spustili jsme i jeden vlek pro děti. Chystáme nyní červenou sjezdovku, chybí nám tak jeden den, na víkend by měla jet," řekl dnes vedoucí areálu Martin Dubský. Připustil, že nepamatuje, že by v tuto dobu nebyla červená sjezdovka ještě v provozu. „Abychom 20. ledna nejezdili ještě na červené, to se nestává. Letos je to výjimečné v tom, že nám to neumožňuje dosněžovat kvůli inverzi, nahoře nejsou mrazy," doplnil Dubský.

Absenci červené sjezdovky, kterou vyhledávají především zdatní lyžaři, podle Dubského v areálu přesto moc nepociťují. Lidé podle něj dávají přednost pohodové modré sjezdovce, jejíž délka přesahuje 1300 metrů. Inverzní počasí naopak podle Dubského přilákalo na hory lyžaře, i dnes si tam mohou užít slunečného počasí.

Také v Karlově nejsou dosud zprovozněny všechny sjezdovky, byť lanovky i vleky jezdí všechny, středisko musí po celou dobu spoléhat pouze na technický sníh. „Z hlediska přírodního sněhu je to jedna z nejhorších zim, ale co se týče zasněžování, tak hrozné to není," řekl dnes zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš.

Červenou sjezdovku se nepodařilo dosud zprovoznit ani v areálu v Přemyslově, sněhová děla na nich má provozovatel postavené již 14 dní. „Máme tady inverzi, na spodní stanici máme třeba devět pod nulou a na horní plus pět stupňů. První tři kanony by mohly stříkat - za ním je šest kanonů, které potřebujeme kvůli velkému tlaku, ale ty mají plusové teploty a prakticky je nemůžeme spouštět. Dnes máme další pokus, pokud se to opět nezvrtne do inverze. I když máme nadmořskou výšku, nemůžeme to zatím dosněžit," řekl dnes provozovatel střediska Jaroslav Podzimek.

Situace však podle Podzimka není zcela výjimečná, pamatuje i roky, kdy se ve středisku nepodařila červená sjezdovka za sezonu vůbec zprovoznit. To potvrzují i členové jesenické horské služby, podle nich se podobné zimy opakovaly i v minulých letech. „Počasí zapisuji třikrát denně od roku 2013. A za tuto dobu byly podobné zimy zhruba čtyři takové," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. „Loňská zima byla výjimečná, bylo tady v tuto dobu 1,8 metru sněhu, ale s ní se to nedá srovnat, byl to nadstandardní," doplnil Hejtmánek.

V nejvyšších partiích hor je dnes slunečné počasí, teplota se ráno pohybovala kolem osmi stupňů pod nulou. Na horách leží v nejvyšších částech do půl metru sněhu a běžkaři si mohou užít upravenou trasu například z Ovčárny až do Kout nad Desnou či na Vřesovou studánku. Na horách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky lyžování, jeseníky, počasí, rekreace, hory, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.