sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Sněhové podmínky v Jeseníkách se zlepšují, napadlo deset centimetrů

Ideální zimní počasí a deset centimetrů nového sněhu nabízejí v těchto dnech milovníkům zimních sportů i turistům Jeseníky. Podle členů jesenické horské služby si užijí běžkaři i vyznavači sjezdového lyžování, další sněžení by na horách mělo přijít v nadcházejících dnech. Pouze na hřebenech se běžecké lyžování příliš nedoporučuje, trasy jsou tam vyváté. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, řekl dispečer Horské služby v Jeseníkách Jiří Hejtmánek.

„Momentálně máme na Ovčárně dva stupně pod nulou, vítr se uklidnil a za poslední dva dny napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Takže na zledovatělé podložce nyní leží deset centimetrů prašanu. Dnes nám tady svítí sluníčko, je polojasno, ideální podmínky pro lyžování," uvedl dispečer horské služby.

Do Jeseníků přijelo v těchto dnech velké množství návštěvníků a horská služba eviduje zvýšený počet úrazů. Například na sjezdovkách na Červenohorském sedle dnes horští záchranáři za tři hodiny evidovali devět zásahů. Vyšší počet výjezdů záchranářů hlásí i ostatní zimní střediska.

„Projevil se masivní příjezd návštěvníků pohoří před prodlouženým víkendem na začátku jarních prázdnin Jihomoravského kraje. Na sjezdovkách leží sníh, vše láká k zimním sportům a naši záchranáři pomalu nestačili svážet zraněné na stanici," sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Všechny úrazy se přihodily na sjezdovkách, které jsou nyní podle Kallera přeplněné lyžaři. Méně zkušení lyžaři tam často přeceňují své schopnosti. Horští záchranáři ošetřovali hlavně poraněné klouby. "V jednom z případů došlo při pádu k podezření na úraz páteře, takže k nám zamířil i vrtulník letecké záchranné služby. Ostatní úrazy jsme ošetřili sami a vážnější předali posádkám sanitních vozů" podotkl Kaller.

Ideální podmínky hlásí v Jeseníkách nejen lyžařská střediska, ale užijí si také běžkaři, kteří musejí tuto zimu spoléhat na stopy ve vyšších částech hor. Na horách stále platí druhý lavinový stupeň. Obezřetnost je na místě v lavinových katastrech, které však leží mimo značené trasy. Sněhu je zatím dostatek v lyžařských areálech ve vyšších i v nižších polohách. V provozu je například středisko v Hlubočkách u Olomouce.

Autoři

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.