pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Jeseníkách připadl nový sníh. Zlepšily se lyžařské podmínky

V Jeseníkách se po oblevě v uplynulých dnech v noci na dnešek opět ochladilo a připadl nový sníh. Ochlazení přivítali především provozovatelé lyžařských středisek, kde se již jezdilo po mokrém sněhu a často i v dešti. Některé areály v nížinách už kvůli tomu ukončily provoz, na horách se však lyžařské podmínky zlepšily. Spolu se sjezdaři to ocení vyznavači běžeckého lyžování. V horách nyní leží metr sněhu, platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

„V noci na dnešek začalo sněžit. Trvalo to celou noc až do dnešního rána a sněžení stále pokračuje. Máme nyní čtyři stupně pod nulou, na Ovčárně leží sto centimetrů sněhu. V tuto chvíli napadl čerstvý prašan kolem dvou centimetrů. Jsou vyfrézovány běžecké stopy na Švýcárnu, na Červenohorské sedlo. Lyžařská střediska jsou téměř plně v provozu. Návštěvnost je i přes týden střední, úrazovost je ale i přesto zvýšená," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Oblevu v uplynulých dnech pocítila řada lyžařských areálů a mnohé i velmi citelně. Například Hlubočky u Olomouce už musely vleky zastavit. „Nedělní lijáky dokončily dílo zkázy. Areál tímto ukončil pravidelný provoz," vzkazuje středisko na svých stránkách. Provoz zastavil také lyžařský areál v Kladkách na Prostějovsku.

Naopak na horách se podmínky zlepšily natolik, že střediska nyní hlásí dobré podmínky. „Po oblevě jsou podmínky pro lyžování velmi dobré, v provozu všechny sjezdovky na severním svahu a vše je upraveno. Máme nový přírodní sníh," hlásí například provozovatelé na Červenohorském sedle.

Situace se zlepšila také v Karlově. „Vypadá to, že zima to ještě nevzdala. V noci na dnešek nám nasněžilo pár centimetrů sněhu, zimní atmosféra je nejen na sjezdovkách, bílo je i v okolí," řekl dnes zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Podotkl, že návštěvnost je díky jarním prázdninám pěkná, areál drží v provozu všechny sjezdové tratě. „Doufáme, že počasí vydrží natolik, abychom sezonu natáhli minimálně do poloviny března nebo až do konce března, tak jako obvykle," doplnil Lukeš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Olomoucký, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.